Коалиция от щати в САЩ с главни прокурори републиканци предприе

...
Коалиция от щати в САЩ с главни прокурори републиканци предприе
Коментари Харесай

15 американски щата правят постъпки да запазят граничните ограничения с Мексико

Коалиция от щати в Съединени американски щати с основни прокурори републиканци предприе през вчерашния ден правни стъпки за опазване на свързани с пандемията от ковид ограничавания за прекосяване на границата, оповестени наскоро за противозаконни от американски арбитър. Те целят запазването на политика, позволяваща на държавното управление да гони стотици хиляди мигранти, съобщи Ройтерс.

Петнадесет щата желаеха от окръжния арбитър Емет Съливан да им разреши да се причислят към правосъдните разногласия по отношение на политиката, която е в действие от началото на пандемията от ковид през март 2020 година

Прилагани в началото като политика в полза на публичното здраве от администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп и продължена от президента демократ Джо Байдън, тези разпореждания разрешават на американските управляващи бързо да изпращат хванати на американско-мексиканската граница мигранти назад в Мексико или други страни, без опция да изискат леговище в Съединени американски щати.

На 15 ноември Съливан, който е областен арбитър във федералния Окръг Колумбия, се произнесе, че наредбите са в нарушаване на федералния закон и държавното управление изиска 5 седмици, с цел да приготви прекратяването им.

Сега обаче този ход на 15-те щата приготвя почвата за продължителна правна борба, поставяща под подозрение бъдещето на тези разпореждания.

Откакто Байдън встъпи в служба през януари 2021 година на границата са били арестувани рекорден брой мигранти, а съгласно републиканците прекратяването на тези разпореждания ще притегли още повече чужденци, искащи за влязат в Съединени американски щати.

След произнасянето на арбитър Съливан администрацията на президента Байдън сподели, че обмисля реализиране на граничен надзор без използването на коронавирус наредбите.

Първоначално делото беше заведено от търсещи леговище мексикански фамилии, с претекст, че отпращането им назад в Мексико ще им навлече съществени вреди.

15-е щата обосновават решението си с това, че Аризона и Тексас, които са гранични с Мексико, ще бъдат изправени пред повишен мигрантски поток и където и да се открият на американска територия, мигрантите " ще се трансфорат във финансово задължение за щатите, които ги приютяват директно волята си ".

Ако арбитър Съливан разреши на 15-те щата да се включат по това дело, те може да оспорят решението му да обезсили наредбите в апелативния съд на Окръг Колумбия. Тези щати може да отнесат въпроса и до Върховния съд на Съединени американски щати, където консервативните съдии имат болшинство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР