КНСБ заявява, че няма да допусне приемане на норми, които

...
КНСБ заявява, че няма да допусне приемане на норми, които
Коментари Харесай

КНСБ: Няма да допуснем норми, които водят до полагане на робски труд

КНСБ декларира, че няма да допусне приемане на правила, които водят до полагане на рабски труд. Позицията на синдиката е поради гласуването на измененията в Кодекса на труда на второ четене.

От КНСБ напомнят, че заложеното покачване на изключителния труд от 150 на 300 часа годишно за един служащ ще може да се реализира единствено посредством реализирана договореност в отраслов или браншов контракт.

В позицията на синдиката се споделя, че законовото ограничаване на годишната норма ексклузивен труд в Кодекса на труда остава 150 часа. Промяната, заложена в промените, дава единствено една опция по пътя на отраслово или браншово трудово договаряне тази 150-часова годишна норма да бъде увеличена до не повече от 300 и че не е правилно популяризираното мнение, че, в случай че се одобри тази смяна, всеки служащ целогодишно ще работи изключително над допустимите 8 часа на ден.

От КНСБ декларират във връзка с новата опция да се разшири така наречен референтен интервал за сумираното пресмятане на работното време до 12 месеца годишно по пътя на браншовото или отраслово групово договаряне, че синдикатът намира за неприемлива тази режисура и упорства предлагането да бъде отхвърлено от народните представители в този тип.

Ако депутатите гласоподават приемане на тази опция, от синдиката заявяват, че ще се опълчват и няма да разрешат на нито една от федерациите да договаря сходни клаузи.

От КНСБ декларират също, че се надяват, че обществото ще потърси политическа отговорност от съответните народни представители и излъчилите ги политически сили в хода на идните избори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР