КНСБ и КТ Подкрепа“ подготвят съвместен протест до края на

...
КНСБ и КТ Подкрепа“ подготвят съвместен протест до края на
Коментари Харесай

Синдикатите се готвят за протест, настояват за ръст на доходите с поне 20 на сто до края на годината

КНСБ и КТ „ Подкрепа “ приготвят взаимен митинг до края на месеца. Синдикатите упорстват за растеж на приходите, както и за предприемане на пакет от ограничения в енергетиката и Зеления преход, и за отбрана на трудовите права.

Документът ще бъде връчен на президента Румен Радев и народните представители от новото 48-о Народно заседание.

КНСБ и Конфедерация на труда „ Подкрепа “ упорстват за растеж на приходите до края на годината с близо 20 %, с цел да се компенсира инфлацията.

Друго искане е покачване на минималната заплата от 1 януари от 710 на най-малко 850 лв. и растеж най-малко с 12,5 на 100 на всички заплати в бюджетния и частния бранш. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров изясни, че настояванията на двата синдиката са отправени към президента Румен Радев, тъй като:

„ В този миг той е мощната фигура и към него насочваме настояванията си, както обаче и към народните представители. Дали ще има държавно управление е втори въпрос, само че парламент ще има и някакво болшинство към тези промени, за които приказваме, би трябвало да се образува, както и да се гласоподава по някакъв метод бюджет, без значение дали ще има постоянен кабинет “.

От двата синдиката упорстват за пакет от ограничения в енергетиката и Зеления преход, измежду които отсрочване на проектите за либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори и поетапно прекосяване на семействата към свободен пазар след 2025 година, както и приемане на формулировка за енергийно уязвими консуматори.

Президентът на „ Подкрепа “ Димитър Манолов разяснява по отношение на концепцията за въвеждане на две цени на електрическата енергия за битовите консуматори, стартирана в края на предходната седмица от служебното държавно управление:

„ Не мога да си показва по какъв начин едно семейство ще живее с 300 киловатчаса на месец, т.е. по 10 киловатчаса дневно. Пералнята ще ги завърти, до момента в който изпере. Там е огромният диалог: в случай че се прави такова нещо, дали ще бъде тази граница…Нищо не се прави по въпроса за анулацията на либерализацията на цените за битовите консуматори – нещо, което ще унищожи българския консуматор от в допълнение “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР