Книгите на Агата Кристи ще бъдат редактирани, така че да

...
Книгите на Агата Кристи ще бъдат редактирани, така че да
Коментари Харесай

Редактират книгите на Агата Кристи заради "расистки" и "обидни" пасажи

Книгите на Агата Кристи ще бъдат редактирани, тъй че да не " наранят възприятията на някои модерни читатели ", оповестява.

От издателството HarperCollins, което разгласява книгите на Кристи във Англия, са решили да преработят или напълно да отстранен пасажи от творбите на авторката, които биха могли да обидят читателите.

 Агата Кристи - загадките на остарялата дама Агата Кристи - загадките на остарялата дама

От романа " Аферата в Стайлс " (1920 г.) да вземем за пример, където за първи път се появява героят Еркюл Поаро, е отстранено изявление на Поаро по адрес на различен воин, че той " несъмнено, е евреин ". От " Карибска тайнственост " (1964 г.) е отстранен цялостен откъс, в който героят не може да види чернокожа жена в храстите, до момента в който върви към стаята си. В текстовете на Кристи са отстранени и епитети като " ориенталски " или " индийски ", които показват етнически групи.

 И във Франция трансформираха заглавието на паметния разказ И във Франция трансформираха заглавието на паметния разказ " Десет дребни негърчета "

Това не е първият случай, в който се редактират творби на Агата Кристи. Заглавието на един от най-известните й романи " Десет дребни негърчета " неведнъж беше променяно през годините. През 1940 година в Съединени американски щати книгата излезе със заглавие " Не остана нито едно ", а през 2020 година във Франция романът се появи като " Те бяха 10 ".

. Единствено Шекспир я изпреварва по брой продадени книги. Сега тя става част от наклонността да се редактират творби на типичен създатели от модерни издатели. Книгите на Роалд Дал и Иън Флеминг също бяха редактирани, тъй че да не обидят актуалните читатели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР