Книгата Перлите на Изтока“ е съставена от един от най-великите

...
Книгата Перлите на Изтока“ е съставена от един от най-великите
Коментари Харесай

Блаватска: Най-лошата болест е завистта

Книгата „ Перлите на Изтока “ е формирана от един от най-великите мистици и окултисти на предишния век – Елена Петровна Блаватска. Темите за медитация за всеки ден от слънчевата година са деликатно подбрани от нея от най-значимите духовни текстове на Изтока, като перли, отгледани от мъдростта на поколенията. Те хвърлят свeтлина върху семената на тези въпроси и проблеми, които  самият живот упорито изправя пред индивида, изисквайки единственото същинско решение.

В залеза на живота си Блаватска ги събира в един кръг, кръг на просветлената година на душата. Втъкава в тях и личната си неповторима нишка опит и мъдрост, търпеливо осъзнати по време на ученичеството й в най-древното учебно заведение по на практика окултизъм.

„ Перлите на Изтока “ не са единствено дневник и справочник за медитация. За мнозина тя е справочник и асистент в хармоничната организация на техния мисловен и нравствен живот.

ОКТОМВРИ

Няма гибел без грях, злощастие без провинение. Всички човешки каузи се разделят на четири типа: или са безцелни, незначителни, суетни или добродетелни. Слънцето побужда към живот денонощно, и божествено, и човешкото. Нощта е основана за сън, а денят – за осъществяване на дълга. Ако почитаме неприятните привички и считаме, че е невероятно да се отървем от тях – то ние ще бъркаме постоянно. Извън царството на добродетелта и проницателността кълновете няма да поникнат. Познанието, както и семената на положителното, не могат да бъдат посети в безплодна почва. Един преподавател е по-достоен за почитание от десетте си помощници, бащата – от 100 учители, майката – повече от хиляда татковци. Не позволявайте на близък си да бъде в тъмно въодушевление, даже в случай че сърцето му се пръска от болежка. Не кроете зло против другите. Мъдрецът заобикаля почестите като отрова и непроменяемо приема неуважението като храна на боговете. Този, който избира да плува в локвата на личното си незнание, няма смисъл да си напряга тялото и сърцето. Дори единствено да престане да се движи – без старания ще потъне към дъното. Както упоритият копач безусловно ще стигне до вода, по този начин и прилежният възпитаник ще доближи до знанието. Съвършените знания могат да бъдат получени и от бедняка, а висшата добродетел – от унизените. Дори от отровата може да се извлече амброзия, а от простака – умни думи, от врага – добродетел, а от шлаката – злато. Който не дава дреха на просяка и успокоение на скърбящия – ще се роди гол и недопечен, жертван на злощастие. Има три неща, от които никой в никакъв случай не се уморява – здраве, живот и обилие. Не може да се преодолее злощастие, изпратено свише. Там, където господстват законите на Съдбата – да си внимателността е безполезна. Най-лошата болест е завистта, а най-хубавото лекарство – здравето. Лекомислието унищожава сериозността, лъжата е зложелател на истината, тиранията извращава справедливостта. Който не е примамен от благосъстоянието, той няма да бъде потиснат от бедността и няма да бъде съкрушен от злощастие. Който си написа за заслуга собственто състрадание е заслужен за упрек. Има четири неща, всяка дребна част от които продължава прекомерно дълго – болката, нищетата, заблудата и враждата. Този, който няма възприятие за лично достолепие, в никакъв случай няма да оцени по достолепие другите. Който се срами от родителите си – няма да стане влъхва. Който не е непретенциозен в личните си очи, в никакъв случай няма да се възвиши в очите на другите.

Източник

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР