Книгата Първите 25 години на Карин дом“ вече е готова,

...
Книгата Първите 25 години на Карин дом“ вече е готова,
Коментари Харесай

„Първите 25 години на Карин дом“ - нова книга разказва за мечтите, промените, успехите и новите цели

Книгата „ Първите 25 години на Карин дом “ към този момент е подготвена, с цел да опише на своите читатели за дълбоките промени, които се случват у нас през последните 25 години за децата със специфични потребности.

Разказват ги очевидци и дейни участници в тези промени, които са се сблъскали със статуквото и догмите, отхвърлянето и изолацията на децата с диагноза и разнообразни благоприятни условия у нас. Във времена, когато светът интензивно работи за приемането, включването и равните благоприятни условия на децата, в България към момента деца, родени с увреждане се изоставят в домове надалеч от очите на обществото.

Книгата с създател Даниел Пенев, и от Дарпазар.

Книгата е отпечатана с финансовата помощ на Фонд „ Култура “ на Община Варна. Постъпленията са в поддръжка на Карин дом.

Какво е да работиш за смяната в сърцата, в мисленето, в живота на хората? Как се сбъдват малко по малко и най-смелите фантазии? Как доста хора могат да работят дружно и устремено, поемайки един след различен щафетата дружно със своите сътрудници, другари, съидейници? Как от фантазията на един човек – Иван Станчов, създател на Карин дом, прераства в общественост, за която няма невъзможни фантазии. А какво е да си родител и да ти бъде подадена ръка в най-тежкия миг? За всичко това описват членове на екипа на Карин дом, родители, другари и съидейници.

А розите са част от нашата история, от прелестната градина, която Иван Станчов доста обичаше.

Историята ни стартира от 1994г – година на промени, икономическа рецесия, рецесия на полезности и липса на политики за децата и хората с увреждане у нас. Някои си спомнят, а други не, само че тогава към момента децата със специфични потребности бяха отглеждани най-вече в домове за изоставени деца, без съответна терапия и шансове за развиване. Родителите, осмелили се да отглеждат децата си вкъщи, са изправени пред неналичието на поддръжка и подготвени експерти.

Карин дом е една от първите Неправителствени организации в България, която повежда битка против институционалната грижа на децата с увреждания и против класифицирането на тези деца като деца инвалиди или като,,болни “ и,,необучаеми “. Карин дом е и организация, която има нов метод към децата със специфични потребности и техните фамилии. Тогава съществува стигмата, че тези деца не могат да се образоват и тяхното място е в институциите или в дневните центрове, където би трябвало да,,се лекуват “, а не в фамилиите си, в детските градини и учебните заведения. Преодоляването на тази стигма е доста комплициран, сложен и нескончаем развой, който за жалост продължава и до през днешния ден.

В тази обстановка през 1994г. дипломатът Иван Станчов основава Фондация Карин дом, а на 22-ри юни 1996г. тържествено е открит „ Център за деца със специфични потребности Карин дом “ от президента Желю Желев. Карин дом стартира работа с концепцията да сътвори нов модел за услуги за деца със специфични потребности, с цел да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекъснато. Иван Станчов съумява да убеди фамилията си да даде наследствената вила „ Три кладенци “ в Морската градина на Варна за задачите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа.

През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно основават първите наставнически организации във Варна.

Това слага и началото на Карин дом, нейната задача и цели, които следва до в този момент. Създава се една мощна общественост от експерти, родители и донори, която е мощна и до през днешния ден и посредством, на която сега Карин дом строи съвременен лечебен комплекс във Варна. Изцяло очакван и оборудван за модерни способи за работа, новият център ще бъде горделивост освен за България, само че и за всяко модерно общество, за което бъдещето на децата е главен приоритет.

За кого е тази книга?

За всеки човек, който към този момент е или ще стане родител в бъдеще, за обществено ангажирани водачи, които възпитават виновни и толерантни жители, за бизнес водачи, които имат вяра, че идеите, свързани с децата, са допустимо най-хубавата инвестиция за благосъстоянието на всяка една общественост и страна. Не на последно място, книгата е и за водачите на екипи, които търсят новаторски и навременни решения за щастливо и пълноценно детство и родителство.

Кой ни оказа помощ да споделим историята на Карин дом и извървения път на смяна?

За написването на тази книга ни оказа помощ Даниел Пенев – публицист, преводач и редактор, създател на книгите „ Хората, които трансформират България “ (2019), „ От нас зависи “ (2020) и „ Да тичаш към себе си “ (2021 – в съавторство с ултрамаратонеца Краси Георгиев). Поканихме Дани да ни помогне да съберем всички елементи от пъзела Карин дом и дружно да поднесем един трогателен роман за нашите първи 25 години.

От Автора

Защо е значима книгата „ Първите 25 години на „ Карин дом “ и за кого е тя?

„ Първите 25 години на „ Карин дом “ е значима книга по две съществени аргументи. От една страна, не са изключително доста неправителствените организации у нас, които могат да се похвалят с толкоз дълга история и с толкоз доста достижения и нововъведения. „ Карин дом “ е една от тези организации. От друга страна, както можете да се досетите поради фокуса на журналистическите ми занимания до този миг, аз имам вяра, че положителният образец е инфекциозен. Представен по занимателен метод и на наличен език, образецът на „ Карин дом “ може да отключи и/или усили у хиляди наши сънародници нашия присъщ инстинкт да оказваме помощ на другите – с време, с пари, с други материални дарения, със знанията и уменията си.

„ Първите 25 години на „ Карин дом “ е ориентирана към необятен кръг от читатели. Макар че тематиката визира на първо място обществената сфера, книгата никога не е основана само за работещите в тази сфера. Вместо това тя може да бъде от изгода както на представителите на обществени институции и цивилен организации, опериращи на локално, районни, национално и даже интернационално равнище, по този начин и на педагози, психолози, експерти с най-различен профил, които работят с деца и младежи, експерти по ръководство на човешките запаси и на ръководителите и чиновниците на компании, които интензивно търсят способи да подкрепят организации и начинания в интерес на обществото.

Какво могат да си вземат читателите от историята на „ Карин дом “, показана в книгата?

Книгата е доста на практика насочена и показва гледните точки както на някогашни и сегашни членове на екипа на „ Карин дом “, по този начин и на обучители, донори и съидейници на фондацията. Това значи, че читателите може да почерпят ентусиазъм от работата на тези хора, да си „ откраднат “ съответни хрумвания, които да приложат на други места в страната, в това число в друг подтекст, да намерят евентуални съидейници и сътрудници и да се срещнат в дълбочина с осъществените през последните 25 години промени в обществената сфера в България. Не на последно място по значение, историята на „ Карин дом “ демонстрира ясно, че всяка градивна смяна, колкото и огромна да е тя, постоянно се заражда като концепция в главата на един човек, осмелил се да мечтае за един по-добър свят.

Даниел Пенев
Още малко история

Иван Станчов се завръща в България след политическите и стопански промени в Централна и Източна Европа през 1990г. за пръв път след 47 години. През 1991г. Иван Станчов е назначен за дипломат на Република България във Англия и за първи български дипломат в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940г.), също дипломат във Англия (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906г.) и министър-председател на България (1907г.). (Повече за семейство Станчови, можете да прочетете в книгата „ Дипломат и градинар “, която Карин дом издаде.).

От 1994 до 1996 преди старта на центъра в частната вила на Станчов е основана и първата в България игротека за деца със специфични нужда и техните фамилии. Дарители дават играчки и материали, които родителите взимат вкъщи и след това връщат. За първи път децата с уреждания имат опция да поиграят дружно, насочвани от експерти, а родителите да споделят и поддържат връзка в неофициални групи. През 1997г. децата постъпват в центъра, а част от родителите по-късно основават първите наставнически организации във Варна.

Иван Станчов събира дребен екип от експерти и кани експерти от Англия, които да обучат българските си сътрудници на най-съвременните международно приети лечебни способи. Иван Станчов притегля донори и съидейници, които да поддържат идеята и доста скоро в Карин дом стартират първите лечебни стратегии за деца и поддръжка на родителите.

1994 до 1996 преди старта на центъра в частната вила на Станчов е основана и първата в България игротека за деца със специфични нужда и техните фамилии. Дарители дават играчки и материали, които родителите взимат вкъщи и след това връщат. Децата имат опция да поиграят дружно, насочвани от експерти, а родителите да споделят и поддържат връзка в неофициални групи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР