Книгата Емпузион на Олга Токарчук е книга за книгите. Това

...
Книгата Емпузион на Олга Токарчук е книга за книгите. Това
Коментари Харесай

Литературният избор на Ива и Або

Книгата " Емпузион " на Олга Токарчук е книга за книгите. Това е един от най-очакваните романи след приемането на Нобеловата премия от създателя. Това сподели програмният шеф на Радио " Фокус " Ива Дойчинова в рубриката " Дифтонг " в предаването " Един неделен ден по шосето " на Радио " Фокус " с водещ Або .

Тя дефинира Олга Токарчук като свръхинтелектуалец и извънредно умел публицист. " Тя флиртува и употребява разнообразни жанрове, стилове, приказва си с разнообразни известни създатели и се пробва да вкара в разказите и в разговорите ужасно доста техни цитати. На мен най-често ми приличаше на Гогол ", описа Ива Дойчинова.  

Историята се развива през 1913 година в Гьорберсдорф, в санаториум за заболели от белодробни болести. Основният воин е Мечислав Войнич.  

" Колкото и да наподобява интелектуалско-наблюдателна – за една група хора, които от самото начало приказват, пиейки ликьор от радостни гъбки, от средата на книгата до края й тя последователно набира скорост. В началото наподобява на лавина – чуваш гърмеж някъде надалеч, по-късно стартира едно постепенно срутване и до края е извънредно смазваща, развива се с стремглава скорост. Завършва със гибел, прераждане и преобличане. Тук водещ е не сюжетът, а едно вътрешно надълбоко деяние, което в действителност проумявате чак най-после “, изясни Ива Дойчинова.  

В романа дамата заема втори проект. " Повечето разговори в книгата минават през това къде е дамата в историята въобще. В техния свят дамата стои на един доста еволюционно невисок етаж и тя е всемразена. В същото време обаче дамата участва на едно доста световно, земно равнище. Разказвачът в историята са тъмни женски сили, които идват от земята. Това е една " ние " форма, а гледната точка е доста забавна – даже в самото начало можеш да видиш всички герои през техните обувки “, описа Дойчинова.  

В книгата има доста мистицизъм. Всяка година един от хоспитантите умира, погубен по жесток метод някъде в планината, раздран на дребни късчета. " Това, което го раздира, са тъмни или светли сили, една мощност, която притегля всички хоспитанти на открито. Нашият основен воин е предназначен да почине, само че това, което се случва, е радикално друго. "   

Водещият на предаването " Един неделен ден по шосето " Або показа пиесата на Добри Войников " Криворазбраната цивилизация ". За първи път тя е сложена в Букурещ през далечната 1871 година  

" Добри Войников написа тази пиеса, с цел да осмее метода, по който тогавашните европоклонници са разбирали напредъка на Запад. Не мисля, че става въпрос изобщо за България, а за едно огромно общочовешко положение, в което се възприема единствено фасадата ", разяснява Або.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР