Книга: Хана Арент - Произходът на тоталитаризма Издателство: Колибри Превод:

...
Книга: Хана Арент - Произходът на тоталитаризма Издателство: Колибри Превод:
Коментари Харесай

Произходът на тоталитаризма e видим и през 2023 г.

Книга: Хана Арент - " Произходът на тоталитаризма " Издателство: " Колибри " Превод: Камен Лозев, Ирина Васева Издателство: " Колибри " Цена: 45 лева.
На пръв взор " Произходът на тоталитаризма " на Хана Арент (1906 - 1975) наподобява като книга напълно не за всеки и последното, което човек би описал като лятно четиво. И в същото време тя визира тематики и проблеми, които са част от живота на всеки човек.
Книга: Хана Арент - " Произходът на тоталитаризма " Издателство: " Колибри " Превод: Камен Лозев, Ирина Васева Издателство: " Колибри " Цена: 45 лева
На пръв взор " Произходът на тоталитаризма " на Хана Арент (1906 - 1975) наподобява като книга напълно не за всеки и последното, което човек би описал като лятно четиво. И в същото време тя визира тематики и проблеми, които са част от живота на всеки човек.

Книгата на Хана Арент, родена в Германия в еврейско семейство, оживяла след холокоста и намерила кей в Съединени американски щати, е оповестена през 1951 година, а наскоро излезе най-накрая на български език в цялостната си версия.

Първите две елементи, " Антисемитизмът " и " Империализмът ", са преведени от Камен Лозев и оповестени у нас за първи път. Третата част, " Тоталитаризмът ", е преведена от Ирина Васева и има независимо издание отпреди тъкмо тридесет години. Този факт единствено по себе си незабавно извиква паралели в метода, по който текстът е бил четен тогава, четири години след краха на комунистическия режим в България, и по какъв начин може да бъде възприеман в този момент, в друго положение на преход или даже преходи.
Реклама
Настоящото издание включва и увод, писан през 1966 година, в който Арент проучва по какъв начин описаните проблеми са се развили в петнадесетте години след истинското издание - да вземем за пример с изключение на надълбоко оценените от нея режими на Адолф Хитлер в Германия (1933 - 1944) и на Йосиф Сталин в Съюз на съветските социалистически републики (1929 - 1953) нов фактор и мотив за съпоставения е диктатът на Мао Цзедун в Китай (1949 - 1976).

Трудът остава извънредно настоящ най-малко по няколко аргументи. Например може да осмислим настоящото развиване на дезинформацията - от " различните обстоятелства ", през конспирациите, които потеглят от обществените мрежи и валидирането им от политически лица, до моментната обстановка на геополитическо комплициране и институционални престрелки в България - съвсем напълно съгласно рамките, заложени от Арент при започване на 50-те.

Със своя размер от 628 страници и сигнално алена корица от Кирил Златков изданието безусловно тежи на мястото си, приканва ни към фокус вместо към блуждаене. Наръчникът на популиста е претърпял малко промени Ако имате чувството, че популистът през днешния ден приказва със същите " опорни точки " като този от предходното потомство, то това чувство за последователност в пропагандата е изцяло целесъобразно.

В намирането на разликите и допирните точки сред сталинизма и хитлеризма Арент дефинира същинската цел на пропагандата като струпване на власт, вместо да постанова строго несъмнено разбиране, а с цел да бъде този развой по-лесен, " каквато и да било автентичност на идеологическото наличие би била ненужна. Неслучайно двете тоталитарни придвижвания на нашето време - толкоз страховито " реформаторски " в методите си за ръководство и съобразителни в организирането - не проповядват ново обучение, не вкарват идеология, която да не е към този момент известна ".
Реклама
Успехът на демагогията е единствено краткотраен, даже неприкритото залъгване на масите е добре пристигнало като прекомерно явно, с цел да бъде признато като опасност от една част от обществото, до момента в който е одобрявана безшумно от друга. В реториката на диктаторите тя вижда еднолинейност. " Те сортират от съществуващите идеологии най-подходящите детайли, с цел да положат основите на различен, напълно мним свят. "

Начинът, по който концепцията за международен еврейски скрит план става от детайл на пропагандата съществена линия на нацисткия режим, е образец за създаване на сходен мним свят, в който оспорването към този момент не се вмества в действителността. Първата част изяснява в детайли за какво антисемитизмът не е инцидентна сюжетна линия, къде нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики се приближават (най-много в национализма) и разграничават в репресивните си тактики, както и за какво вълните на антисемитизъм най-често стартират, откакто в съответния миг еврейските представители таман са почнали да губят позиции.

Не на последно място остава и до през днешния ден дискутираният въпрос какво тъкмо значи тоталитаризъм и по какъв начин той се разграничава от деспотизма, тиранията и диктатурата. Определението на Арент: " Класите в маси отстранява многопартийната система, като я заменя не с еднопартийна тирания, а с всеобщо движение; реалокира центъра на властта от армията в полицията и открива външна политика, намерено ориентирана към международно владичество. "

Границата сред пропагандата и терора остава тънка В антисемитизма и на Запад, и на Изток Арент вижда пропагандата като въведения към терора, само че значим детайл при нея е, че тя проучва явлението като застрашително за всички групи в обществото, защото всички по един или различен метод стават подвластни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР