Кметовете са най-близо до хората, от тях зависи много, но

...
Кметовете са най-близо до хората, от тях зависи много, но
Коментари Харесай

Боян Томов: Гласувайте за „Кмет на годината“ и подкрепете добрия пример

Кметовете са най-близо до хората, от тях зависи доста, само че не и всичко. Все още локалната власт има потребност от по-голяма децентрализация, с цел да се избегне бюрокрацията при разрешаването на локални проблеми. Това сподели пред БНР Боян Томов, издател на Kmeta.bg и уредник на състезанието „ Кмет на годината “, във връзка старта на десетото, юбилейно национално допитване, което прави оценка работата на локалните управляващи.

Всеки жител може да оцени работата на кметовете в 7 категории на особено основаната платформа Kmetnagodinata.bg. Гласуването продължава до 23.59 ч. на 30 септември 2022 година и е налично единствено от IP адреси от България.

Не би трябвало да се сърдим за всичко на кметовете. Ролята на локалната власт е доста значима за високия стандарт на живот на хората, те познават най-добре живота на локално равнище, само че би трябвало да се борят и с редица бюрократични пречки “, добави той.

Томов прикани хората да са по-активни по време на гласуването в състезанието и да оценят работата на своите градоначалници. " Идеята на целия този конкурс е, че това е прозорец за едни положителни практики, които се случват. "

Той акцентира, че разделянето в обществото ни е обхванало и отношението към представителите на локалната власт – има доста жители, които са удовлетворени от работата на своите кметове и локални администрации, до момента в който други са доста отрицателно настроени.

Със старта на гласуването през днешния ден се следи огромна интензивност на гласуващи, уповавам се до 30 септември болшинството българи да дадат оценката си и да имат своя фаворит “, добави Томов.

„ Кмет на жителите “ е най-атрактивната категория, в която се гласоподава най-вече, тъй като тя демонстрира ясно ролята на кмета в живота на всеки един човек с решаването на битови и обществени проблеми. Именно в тази категория жителите са най-активни в изразяването на поддръжката си за градоначалниците.

През годините до момента са връчени над 300 награди в състезанието „ Кмет на годината “, като те са били както за дългогодишни кметове, по този начин и за новоизбрани. Градоначалниците с по няколко мандата зад тила си имат задоволително насъбран опит и се усещат спокойни в своята професионална роля, до момента в който тези с първи мандат през цялото време са по-активни в работата си, с цел да оправдаят доверието на своите гласоподаватели “, разяснява още Томов.

Вече са стотици хората, които са дали своя избор за градоначалниците, заслужили доверието им. Междинните резултати могат да се проследят на платформата, като те отразяват действително подадени гласове, а не проценти.

Подробно видео с указания, което изяснява по какъв начин се случва регистрацията на платформата, може да видите тук:



Регистрацията може да се направи през профил в обществената мрежа Фейсбук, профил в Гугъл или с различен имейл, като в последния случай вотът би трябвало да бъде доказан през посочения имейл.

Категориите в състезанието “Кмет на годината ” 2022 са:
Кмет на годината;Кмет на гражданите;Смарт сити;Зелена община;Градска среда;Туризъм и култура;Развитие на спорта.
Всеки жител може да гласоподава за своя любимец единствено в една от петте профилирани категории, както и да даде поддръжката си за него в една от двете съществени категории – " Кмет на годината " или " Кмет на жителите ".

Победителите във всяка категория ще са трима – за дребна, междинна и огромна община, съгласно популацията в нея. (Малка община – с население до 20 000 жители; Средна община – с население от 20 000 до 50 000 жители; Голяма община – с население над 50 000 жители). Типовете общини са избрани съгласно формалните данни на Национален статистически институт от преброяването на популацията през 2011 година

Носителите на премиите в 10-ия юбилеен конкурс ще бъдат оповестени на формалната гала “Кмет на годината ” 2022, която ще се проведе на 4 октомври 2022 година в София Тех Парк и ще бъде излъчена същата вечер от 23,25 ч. по Българска национална телевизия 1 и Българска национална телевизия 4.

Големите награди ще връчат президентът и вицепрезидентът на Република България господин Румен Радев и госпожа Илияна Йотова, които ще са и специфични посетители на церемонията.



Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР