Кметовете на малките села да се избират с пряк избор,

...
Кметовете на малките села да се избират с пряк избор,
Коментари Харесай

Кметове на малки населени настояват за пряк избор

Кметовете на дребните села да се избират с директен избор, а не да се назначават. За това упорстват от Националното придвижване на кметове на дребни кметства. Според тях по този начин ще се извършва действително волята на хората, оповестява Нова телевизия.

Сега кметове на кметства се избират в обитаеми места с население над 350 души, а в тези с по-малък брой поданици се назначава кметски наместник.

В дребното берковско село Балювица непрекъснато живеят 40 души. Най-младият e на близо 40 години, а най-възрастният - на 92.

Венера и Тодор живеят в селото към този момент 20 години. Досега в никакъв случай не са си избирали кмет. Винаги е назначаван.

Сашка Димитрова е кметски наместник към този момент четири години. Спомня си, че била единствен претендент в селото за поста. От общинската администрация се допитали до хората и я назначили.

Като наместник, тя не разполага с бюджет за разлика от сътрудниците й кметове, които получават дотация от общината. Другата разлика е, че не може да взима независими решения, а за всичко би трябвало да желае позволение от кмета на по-голямата община. И е назначена на 4 часов работен ден, макар че действително е ангажирана доста повече време.

Отговаря за всичко в селото - от доставянето и цепенето на дърва на възрастните до организирането на празници.

Независимо дали е определена или назначена, Сашка Димитрова е безапелационна, че ще продължи да търси средства за асфалтиране и промяна на водопровода в селото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР