Кметът Здравко Димитров даде старт на първото за Пловдив събитие

...
Кметът Здравко Димитров даде старт на първото за Пловдив събитие
Коментари Харесай

Кметът Здравко Димитров откри Digital Plovdiv

Кметът Здравко Димитров даде старт на първото за Пловдив събитие обвързвано с тематиката за електронното ръководство “Digital Plovdiv ”. То се провежда от Община Пловдив, взаимно с Комисията за контролиране на известията, и има за цел да подкрепи нововъведенията и адаптирането на новите технологии, осигурявайки взаимно допълнение сред обществения и частния потенциал.

„ Като втори по величина град в България сме задължени да даваме образец в електронното ръководство. Към момента ние сме единствената община в България, която дава на жителите си безвъзмезден обединен номер за връзка с общината. Пловдив е водач и в региона на дигитализацията в образованието и пионер в цяла Източна Европа посредством внедряване на метода на образование 1:1. Приемът на възпитаници в първи клас и деца в детските градини пък може да се прави напълно по електронен път.  В цифров формат е налично и културно-историческото завещание на нашия град. “ С тези думи градоначалникът откри форума и напомни, че продължава да действа и Контактният център на общината, служител като портал за връзка с жителите.

Приветствие към участниците във форума сервираха още и ръководителят на Общински съвет – Пловдив Александър Държиков, заместник-министърът на Министерство на нововъведенията и растежа Карина Ангелиева и заместник-министърът на районното развиване и благоустройство Стефан Аспарухов.

Събитието бе разграничено в два панела. В първия представители на обществената администрация показаха настоящите електронни услуги, както и какво следва за Община Пловдив. Участие взеха зам.-кметът по превоз Тодор Чонов, основният секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева, зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, шефът на Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ инж. Вяра Колева, шефът на „ Корпоративни продажби “, Виваком Никола Гечев, шефът на Дирекция „ Съобщения “ към Министерство на превоза и известията Димитър Димитров и основният шеф на основна Дирекция „ Мониторинг и надзор на известията “, комисия по контролиране на известията Тинка Капитанова. Модератор бе началникът на отдел „ Канцелария на кмета и протокол “ в Община Пловдив Мирослав Беляшки.

Във втория панел думата имаха представители на бизнеса и академичната общественост с модератор доктор Мартин Захариев, координатор на събитието и член на УС на Фондация Дигитална България.

„ От 2021 година сме присъединени към единния модел за заявяване на електронни услуги посредством системите, обезпечени на национално равнище. Към сегашния миг по този канал жителите и бизнесът могат да декларират електронно 100 броя услуги през Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) на Държавна организация електронно ръководство. Отделно от това осигуряваме опция за електронно възнаграждение на разнообразни отговорности към общината като заплащане на локални налози и Твърди битови отпадъци, заплащане на отговорности по наказателни постановления и санкции с фиш “, съобщи основният секретар на общината Ангелина Топчиева.

Относно електронните услуги в областта на превоза, отрасловият зам.-кмет Тодор Чонов акцентира, че през миналата година Община Пловдив е предоставила рейсове, оборудвани с нови системи за заплащане, сходни на тези в доста европейски градове.

„ Вече знаем от какво имат потребност жителите и напълно скоро следва да обявим публичната поръчка, която ще ни даде опция да създадем градския превоз на Пловдив smart. По този метод жителите и гостите на града ни ще имат опция да заплащат по всевъзможни способи – с кредитни или дебитни карти, както и с мобилни приложения “, разяснява още Чонов.

Зам.-кметът по просвета Пламен Панов напомни, че неотдавна Община Пловдив завоюва план за безплатно финансиране по Програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “, с което ще бъде закупена техника за интерактивно показване на експонатите в 7 културни институции и ще бъде създадено мобилно приложение – вид quest игра.

„ Приложението ще бъде обърнато главно към децата и ще им разреши, благодарение на таблет или телефон, влизайки в музея да играят quest игра, да дават отговор на въпроси и по този начин да бъдат позволени до идващите равнища. Когато отговорят на множеството въпроси, децата ще получат премия и по този начин ще бъдат насърчени да посетят и други културни институции “, изясни Панов.

Новости в процеса по цифровизация бяха показани и за Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “. „ Община Пловдив изготвя единна географска осведомителна система и база данни за акомодация и изменение на климата, която ще бъде главен инструмент на Центъра за ръководство на бедствия. Проектът ще обслужва всички общини от целия Източнобеломорски регион като в осведомителната система ще постъпват, в непрестанен режим, мониторингови данни, измерени от доставените по плана 48 автоматизирани измервателни станции за посока, скорост и равнище на водата, метеорологични данни и количество дъжд, ситуирани на реките Марица, Тунжда и Арда “, заяви шефът на дирекцията Вяра Колева. По думите й по този метод ще се обезпечи ефикасна и надеждна система за ранно предизвестие и социална готовност за реакция при опасност от наводнения.

“Digital Plovdiv ” е част от поредност събития на „ Digital Bulgaria ” отдадени на електронното ръководство.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР