Кметът , заедно с председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева откриха

...
Кметът , заедно с председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева откриха
Коментари Харесай

За втори път Вълчан Петров получи Наградата на кмета 

Кметът, дружно с ръководителят на ДПХ Снежана Фурнаджиева откриха " Годишната галерия “ на Дружеството на пловдивските художници, в която тази година с общо 116 произведения се показват 84-ма създатели.

Сред гостите на събитието в изложбената зала " 2019 “ на ул. " Гладстон “ 32 бяха почетния консул на Чехия в Пловдив доктор Иван Соколов, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм, пловдивски създатели от разнообразни генерации, другари, ценители и колекционери, пристигнали да преживеят една магична вечер с изкуството в навечерието на празниците. По-късно към тях се причисли и Генералния консул на Турция. Вернисажът стартира в 17,00 часа и продължи до 19,00 часа при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и показване на " зелен документ “.

Традиционно на откриването се състоя и къса гала по връчването на Годишните награди в категориите -  живопис, графика, статуя, млад създател. Пет членно жури, в състав: Снежана Фурнаджиева – ръководител на ДПХ, Нели Ценова – живопис, Милена Бочукова – статуя, Ивайло Григоров – графика и Десислава Христозова – специалист в отдел " Култура, археология и културно завещание “ на община Пловдив, ученик на НХГ " Цанко Лавренов “ и АМТИИ -Пловдив, дефинира спечелилите в обособените категории в оспорвана конкуренция от 19 номинирани създатели.

Лидия Симеонова е избрана за тазгодишната носителка на премията за “Живопис ", като останалите номинира са Иван Шишков, Красимир Карастоянов, Вихра Григорова, Румен Манолов и Иван Краевски. В раздел “Графика " е отличена Антония Маринова - Crazy измежду номинираните си сътрудници Панайот Панайотов, Йордан Велчев и Крикор Касапян.

За “Скулптура " притежател на премията е Живко Спасов, а останалите номинирани са Вячеслав Есенков, Свилен Костадинов и Петко Караколев. Наградата за " Млад създател “ отиде при Мирослав Арабаджиев, като номинирани по едно и също време с него са Борислава Сотирова, Христо Бозуков, Никола Гулев, Веселин Цаков и Светлана Желязкова. Всички наградени получиха грамота и парична награда в размер на 500 лв..

За повторно от учредяването през 2015 година, притежател  на " Наградата на кмета “ стана  Вълчан Петров. Той бе първият пловдивски художник, почетен с тази премия преди 7 години. Другите номинирани тази година бяха Жорж Сопаджиев, Иван Шишков и Христо Николов.

През 2017 година, общинските съветници гласоподаваха с цялостно единогласие званието " Почетен жител на Пловдив " на известния български художник, поради неговите достижения в региона на българското изобразително изкуството и по случай неговата 70-та годишнина. Маестро Вълчан Петров получи званието " Почетен жител на Пловдив “ на гала, която се състоя по време на откриването на годишната галерия на Дружеството на пловдивските художници в същата година.

" Особено ми е прелестно да сме дружно тук. Искам да ви уверя, че Пловдив се гордее с вас – пловдивските художници. Поздравявам ви за достиженията, които виждам тук, и ви убеждавам, че в което и кътче в България и отвън нея да отидем и кажем, че сме от Пловдив, постоянно в отговор чуваме: “Имате прелестни художници ". И ние доста се гордеем. Макар че годините са сложни и даже ни е мъчно да поддържаме връзка за жалост, аз ви поисквам още доста креативен триумфи, здраве за вас и вашите фамилии и да се виждаме по-често през идната година, сподели в приветствието си на откриването кметът.

След награждаването художници и посетители си направиха фотоси за спомен пред творбите. и Вълчан Петров също се фотографираха за спомен пред картината на маестрото. 

Годишната галерия на Дружество на пловдивските художници се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година Тя ще продължи един месец и е с вход свободен за посетителите при съблюдаване на всички настоящи сега противоепидемични ограничения.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР