Кметът Йорданка Фандъкова се опита да заблуди жителите на София,

...
Кметът Йорданка Фандъкова се опита да заблуди жителите на София,
Коментари Харесай

Фандъкова не вижда проблем с въздуха въпреки предупрежденията на ЕК

Кметът Йорданка Фандъкова се опита да заблуди жителите на София, че през тази година Столична община към този момент е направила доста за решение на казуса с мръсния въздух. Фандъкова разяснява за пръв път последната рецесия със смога, при която в продължение на пет София заемаше водеща позиция измежду градовете с най-голямо превишение на фини прахови частици в света - паралелно до страни като Бангладеш, Индия, Пакистан и така нататък Миналата събота столицата на България даже оглави международната ранглиста за място с най-мръсен въздух. Отново преди няколко дни стана ясно, че Европейска комисия ни предизвестява с нова наказателна процедура за несправяне с ограниченията за понижаване на замърсяването. Преди време комисията веднъж към този момент ни осъди за мръсния въздух.

Въпреки това през днешния ден кметът съобщи, че София няма огромен проблем с чистотата на въздуха, като нито за момент не пое отговорност за обстановката и не изрази страдание. Вместо това Фандъкова продължи да повтаря мантрата за някаква работеща стратегия на общината за спряване на казуса със замърсяването. Всъщност, откакто в понеделник заваля сняг, само по волята на природата и макар бездействието на столичната администрация въздухът над София се почисти и проясни.

  " Проблемът с качеството на въздуха е най-важният за нас в последните години. Моята най-голяма грижа е и с ограниченията, които подхващаме ", съобщи Фандъкова по Нова телевизия. Кметът разясни, че главната причина за замърсяването е това, че към 55 000 семейства в София се отопляват на въглища и дърва и добави, че Столична община била в подготвеност да размени старите уреди на част от тези семейства. " Работим по осъществяването на 2 плана и към този момент има поискали над 5 500 семейства ", съобщи Фандъкова. Всъщност по тези начинания през този сезон София може би ще достави екологични системи за отопление на по-малко от 150 фамилии. Въпреки че приказва за промяната на старите кюмбета от март 2019 година, Столична община организира осведомителна акция за изгодите от плана едвам през лятото на 2020 година В резултат администрацията събра претенции за замяна на уредите за едвам 1/3 от жителите на София, за които планът с европейско финансиране бе планувал пари. Като самото негово осъществяване сигурно няма да стартира през този отоплителен сезон.

Фандъкова даде много превратна информация и за стореното до момента във връзка с така наречен зелен билет, с който столичани могат да употребяват градския превоз на София против 1 лева в дни със съществено превишение на нормите на фини прахови частици. Мярката се смята за една от най-смислените столичани да осъзнаят сериозността на казуса със смога и да предпочетат метрото, рейсовете и трамваите пред персоналните си коли. Кметът съобщи, че Столична община към този момент била облекчила критериите за въвеждането на зелен билет и той можел да влиза в приложимост доста по-лесно. Всъщност макар годишните данни за извънредно замърсен въздух до момента зелен билет в София е пускан общо 3 пъти, като последния бе през декември м.г. През януари 2020 година Фандъкова образува работна група, която да даде оферти по какъв начин този механизъм да стане по-работещ. Въпреки че от този момент мина съвсем година, досега няма резултат от работата на тази група.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР