Кметът Виталий Кличко написа в Телеграм, че по последни данни

...
Кметът Виталий Кличко написа в Телеграм, че по последни данни
Коментари Харесай

Пожар, ранени и разрушени сгради след нова въздушна атака с дронове и ракети срещу Киев

Кметът Виталий Кличко написа в " Телеграм ", че по последни данни четирима души са потърпевши от парчета в Дарницки регион в югоизточната част на града. 21-годишен мъж е бил ранен от шрапнел в крайници, а три дами са получили мощен стрес.

Първоначално Кличко заяви за двама потърпевши в Дарницки регион, прибавя Българска телеграфна агенция.

Според Кличко парчета от свалени ракети са паднали върху няколко квартала и са нанесли вреди на най-малко една жилищна постройка. Той написа, че службите за бързо реагиране са били изпратени в Холосиивски регион в югозападната част на Киев, където елементи от ракета са паднали върху покрива на жилищна постройка и са провокирали пожар, който е бил сподавен.

Той добави, че спешни екипи са били изпратени в още два региона на столицата.

Украинските въоръжени сили споделиха, че са свалили всички осем балистични ракети, изстреляни от Русия по Киев тази нощ, съобщи Укринформ.

Те също така са унищожили 18-те дрона " Шахед ", ориентирани към Южна Украйна. Повечето от безпилотните летателни апарати са били свалени над Николаевска област.

Според очевидци детонациите са прозвучали към 4 ч. локално ( и българско) време. Засега мащабът на вредите от съветската офанзива не е изцяло прочут.

На този декор украинските военновъздушни сили оповестиха, че Киев е в диалози с Швеция за вероятно придобиване на изтребители " Грипен ", съобщи ДПА.

Юрий Ихнат, представител на украинските Военновъздушни сили, сподели в телевизионно изявление в неделя, че Швеция възнамерява да размени актуалните си изтребители " Грипен " с осъвременени модели и би могла да съобщи на Украйна самолети, които сега са на въоръжение. Украински водачи към този момент са тествали изтребителите.

Ихнат обаче не пожела да разяснява на какъв стадий се намират диалозите. " Ако бъде взето решение в интерес на " Грипен ", това би бил добър вид за нас ", сподели той.

Украйна ще продължи да разчита на американските F-16 като гръбнак на бъдещите си военновъздушни сили.

Няколко страни дадоха обещание да дават на Украйна самолети F-16, като първите доставки се чакат при започване на идната година, откакто приключи образованието на украинските водачи.

" Грипен " е многофункционален изтребител, който влезе на въоръжение в средата на 90-те години на предишния век. Той е приспособен за потребление в сурови зимни условия и може да излетява от къси писти, в това число от магистрални пътни прави.

Швеция поддържаше политика на неутралитет от началото на 19-и век, само че след началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна през февруари 2022 година страната смени курса и сега се стреми към участие в НАТО. Стокхолм към този момент е предоставял на Киев финансова поддръжка и въоръжение.

Междувременно Великобритания ще даде два миночистачни кораба от Кралските военноморски сили на Украйна за усилване на качествата на украинските сили по море, заяви ДПА, като се базира на английското Министерство на защитата.

Доставянето на два миночистача клас " Съндаун " на Украйна е в подтекста на изказванията на английското министерство, че Обединеното кралство дружно с Норвегия ще застане отпред на коалиция за подсилване на военноморските качества на Украйна.

Коалицията ще обезпечава дълготрайна поддръжка, в това число образование, съоръжение и инфраструктура за усилване на сигурността в Черно море, се споделя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.

Британският министър на защитата Грант Шапс съобщи: " Тези миночистачи ще обезпечат жизненоважни качества на Украйна, които ще оказват помощ за спасяването на животи в морето и ще отворят основни експортни направления, които бяха внезапно лимитирани, откакто (руският президент Владимир) Путин стартира противозаконната си пълномащабна инвазия ".

" Това усилване на качествата отбелязва началото на нови старания от Обединеното кралство, Норвегия и нашите съдружници за усилване на украинските морски качества в дълготраен проект посредством подсилване на опцията им да работят в отбрана на териториалните им води и посредством усилване на сигурността в Черно море ", сподели Шапс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР