Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна над 50 бесарабски

...
Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна над 50 бесарабски
Коментари Харесай

Даниел Панов посрещна във Велико Търново над 50 бесарабски българи

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна над 50 бесарабски българи – възпитаници и учители, които довечера ще зарадват жителите и гостите на Старата столица с родолюбив концерт. Панов благодари на гостите, че съхраняват ловко и разпространяват българските обичаи, фолклор и традиции, и че ще зарадват великотърновци с родолюбивата самодейност. Концертът стартира в 18,30 ч. довечера и ще бъде в залата на читалище „ Надежда – 1869 “. Входът е свободен. Поводът е отбелязването на Деня на бесарабските българи – 30 октомври.

„ Радвам се, че при визитата си в България избрахте да гостувате в историческата и духовна столица – Велико Търново. Както ще се убедите, всяко кътче в нашия град е обвързвано с историята на нашата обща татковина “, обърна се към бесарабските българи Даниел Панов. Той им описа за славния интервал на Второто българско царство, когато Търновград е столица и е фактор в цяла Европа, а също и за едни най-важните държавнически събитията след Освобождението, случили се в Търново – приемането на Търновската конституция и оповестяването на Независимостта.

„ Благодаря и на Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси, които взеха драговолно и поддържаха вашето посещение “, сподели още Даниел Панов.

Ръководителят на групата и преподавател по български език Татяна Кофтун изрече благодарност към Даниел Панов за топлото посрещане. „ Носим българския дух в сърцата си, милеем за българското, тачим го, пазим го и най-много – пазим православната религия. В множеството села в Украйна работят български неделни учебни заведения. Нашата задача е да научим децата да приказват книжовен български език и да го владеят съвършено “, сподели Татяна Кофтун.

Даниел Панов срещна гостите с просветителната система във Велико Търново и предложи да бъдат основани двустранни контакти сред българските учебни заведения в Украйна и Молдова и тези в старопрестолния град. „ Като кмет ще поддържа всяко едно сходно партньорство, което ще докара до благоприятни условия за общи просветителни начинания и стратегии, взаимни гостувания на възпитаници “, акцентира градоначалникът. Той приказва и за опциите, които Велико Търново дава в областта на висшето обучение и последващата реализация на младежите, за богатия културен живот и актуалното развиване града.

В концерта довечера присъединяване ще вземат 23 деца на възраст сред 13 и 16 години, част от Детска танцова група „ Кадънджа “ – с. Кубей, музиканти и танцьори от ансамблите „ Български сърца “ /с. Нови Троян/, „ Хор на учителите “ /с. Чийший “/ и „ Мюзик Драйв “ /Всеукраински център за българска просвета, Одеса/. Входът е свободен.

Освен във Велико Търново, групата е гостувала в София и в Пловдив. В Старата столица бесарабските българи ще прегледат крепостта Царевец и други исторически забележителности и монументи на културата. Подарък за тях ще бъде прожекция на аудиовизуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР