Кметът на Сунгурларе от ДПС-ГЕРБ Георги Кенов и заместник-кметът на

...
Кметът на Сунгурларе от ДПС-ГЕРБ Георги Кенов и заместник-кметът на
Коментари Харесай

БРАВО! Кмет на ГЕРБ-ДПС получи обвинение за кражби, изгаря и зам.-кметът на Сунгурларе

Кметът на Сунгурларе от ДПС-ГЕРБ Георги Кенов и заместник-кметът на общината са привлечени към наказателна отговорност, оповестиха от Окръжната прокуратура в Бургас.

По-рано през днешния ден бе осъществено претършуване и изземване на документи от община Сунгурларе, ръководена от Георги Кенов – кмет в продължение на три мандата сред 2007 и 2023 година

Разследването е за закононарушение по работа, като съгласно Кенов става дума за контракти за отдаване чартърен на пасища за аграрни стопани. Кметът твърди, че към този момент е предоставял документите на прокуратурата като копия, само че в този момент са поискани истинските бумаги.

Пред Българска национална телевизия той твърди, че акцията е проведена „ поради идните локални избори “ и не се тормози от изхода ѝ.

Георги Кенов е знакова фигура в локалната власт в Сунгурларе. Кариерата му стартира като общопрактикуващ доктор, само че през 2007 година се кандидатира за кмет през листата на Движение за права и свободи и печели. Преизбран е и през 2011 година още веднъж благодарение на Движението за права и свободи.

През 2015 година Кенов се опита да завоюва нов мандат с „ Български либерален център “, само че на втори тур губи от тогавашния претендент на Движение за права и свободи Васил Панделиев.

Синът на Кенов – Стефан – беше зам.-председател на БДЦ и в продължение на три години беше народен представител от съдружната им листа с „ България без цензура “ на Николай Бареков (в 43 Народно събрание сред 2014-2017). През 2018 година Стефан Кенов сътвори предприемчив комитет в поддръжка на задържания по това време притежател на Винпром Карнобат Миню Стайков.

Реклама

Завръщането на Георги Кенов в локалната власт става през 2019 година, този път с листата на ГЕРБ.

Ето какво оповестиха от прокуратурата:

Окръжна прокуратура – Бургас притегли към наказателна отговорност две длъжностни лица – кмет и заместител кмет на Община Сунгурларе.

С постановления на прокурор от Окръжна прокуратура – Бургас, те са привлечени в качеството на обвинени. Правната подготовка на закононарушението, за което двете лица са упрекнати е за корупционно закононарушение по член 282, алинея 2, вр. алинея 1, вр. член 20 от Наказателен кодекс – закононарушение по работа, осъществено от тях в съучастничество.

Касае се за нарушение на служебните отговорности при подписване на контракти от името на община Сунгурларе, за набиране на полза за съответно лице, което е страна по договорите. Предмет на следствие са и породените на общината вреди.

Припомняме, че през днешния ден бяха извършени претършуване и изземване в постройката, в която се обитава администрацията на Община Сунгурларе. Процесуално следственото деяние бе осъществено от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас, чиновници от ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас и Търговско дружество БОП – Бургас.

Установени и конфискувани бяха документи, имащи отношение към осъщественото закононарушение.

На двете лица са връчени призовки за явяване в качеството им на обвинени на 12 юни 2023 година.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР