Кметът на София Йорданка Фандъкова посети днес детска градина, която

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова посети днес детска градина, която
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Вече има интерес от инвеститори за строежа на детски градини

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети през днешния ден детска градина, която се построява в кв. " Лозенец ".

„ Дойдохме не за първи път на неочаквана инспекция и виждаме, че има един служащ, няма механически началник, няма надзор от районната администрация. Това е детска градина в един гъсто обитаем регион, в който има доста млади фамилии “, уточни кметът.

Фандъкова посочи, че това е детска градина, която е трябвало да бъде приключена септември 2020 година Ще одобри деца през септември 2021 година

„ Осигурихме незабавно в допълнение финансиране от 600 000 лв., откакто ни беше поискано. Първоначалната стойност беше 3 млн. лв.. Всички средства са обезпечени, само че детската градина не е подготвена “, подчертава Фандъкова. И добави, че там чакат да бъдат признати 150 деца.

Тя удостовери, че са водени неведнъж диалози с районния кмет и прикани той да даде изясненост за какво построяването на постройката за бави.

Йорданка Фандъкова разяснява, че въпросът с дефицита тук-там в столичните детски градини и ясли може да бъде решен единствено със строителство и отваряне на нови места. Тя още веднъж призна, че строителството на някои детски градини се бави сензитивно.

Фандъкова удостовери, че в идващите дни ѝ следва среща с представители от Асоциацията на бизнесмените. „ Целта е да ги насърчим, да забележим интереса на вложителите да могат те да строят детски градини на партерни и първи етажи “, посочи тя.

„ Нещо, за което аз се борих. И се промени наредбата на Министерството на районното развиване, което към този момент е допустимо “, съобщи тя.

„ 16 детски градини се строят в този миг. Предстои да стартират още десетки детски градини, за които съм се борила и съм осигурила финансирането. Но би трябвало някой да управлява и да реализира резултат “, разяснява кметът.

Има към този момент интерес от страна на вложители, призна още Йорданка Фандъкова.

„ Възложила съм на основния проектант да работи персонално с всеки, който пожелае, и съм подготвена да разработим модели, по които общината да придобива в най-засегнатите региони, тези с максимален дефицит, за общински детски градини такива пространства. То сигурно също ще помогне. Но най-важно е да се строи и да се работи интензивно и в период “, уверена е тя.



Фандъкова напомни, че тази година общината е ангажирана с построяването на 16 нови детски градини, една от които е и посетената през днешния ден.

Междувременно съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов изиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова поради проблемите с приема в детските градини и дефицита тук-там.

" За да решим този проблем (бел.ред. с дефицита тук-там за децата), би трябвало да се работи непрестанно и всеки да носи отговорност ", посочи кметът пред публицисти през днешния ден.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР