Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в Столичния общински

...
Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в Столичния общински
Коментари Харесай

Заради кризата с председателя на СОС: Кметът Терзиев търси заеми от държавата на стойност 38 млн. лв.

Кметът на София Васил Терзиев внесе отчет в Столичния общински съвет (СОС) с искане за вдишване на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от него към общината. Нужните средства са до 38 млн. лева и са за довеждане докрай на плановете за ВиК канализацията и ремонтите в центъра на столицата с европейско финансиране, оповестиха от пресцентъра на столичната община.

Терзиев предизвести СОС на съвещанието на 18 декември, че няма налични средства за заплащане на изпълнените действия по тези планове, което слага в риск приключването им и крие заплаха от загуба на европейско финансиране.

Като решение на зародилата обстановка Васил Терзиев предлага с отчет до Столичния общински съвет нужните пари да бъдат обезпечени посредством краткотраен безлихвен заем в размер на 23 млн. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне краткотраен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 млн. лева

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от Оперативни стратегии " Околна среда " и " Региони в напредък ".

За да се обезпечи нужното финансиране, Столичният общински съвет би трябвало да вземе решение в оптимално къси периоди и заплащането да се извърши до края на годината според условията на оперативните стратегии. Излизането от тази спешна обстановка е допустимо единствено при работещ Столичен общински съвет, с определен ръководител и функциониращи комисии.

Исканите средства са нужни на Столичната община, с цел да може да разплати до края на 2023 година изпълнени действия и сполучливо да приключи два плана.

Първият е за създаване на канализация в кварталите " Кръстова вада-изток ", " Драгалевци ", " Суходол ", " Овча купел ", " Обеля ", кв. " Бенковски ", " Градоман ", " Михайлово ", " Вердикал " и с. Иваняне ", гр. Нови Искър.

Вторият  е за възобновяване на пространства, тротоари и улици в централната градска част, които включват ул. " Граф Игнатиев ", ул. " Солунска ", ул. " Цар Шишман ", ул. " Московска ", ул. " Г. С. Раковски ", ул. " Оборище ", сектор от бул. " Цар Освободител ", ул. " 19-ти февруари ", ул. " 15-ти ноември ", площадите " Гарибалди ", " П. Р. Славейков ", " Патриарх Евтимий " и към храм-паметника " Св. Ал. Невски ", както и градските градини " Кристал ", " Св. Кл. Охридски ", " Св. Седмочисленици " и други

При несъблюдение на сегашния план за канализация Столичната община ще загуби опция да се възползва от 200 млн. лева европейско финансиране за създаване на канализация в сегашния програмен интервал по Оперативна програма " Региони в развиване " 2021-2027.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР