Кметът на Русе Пенчо Милков (БСП) ще получава месечно възнаграждение

...
Кметът на Русе Пенчо Милков (БСП) ще получава месечно възнаграждение
Коментари Харесай

Увеличиха драстично заплатата на кмета на Русе

Кметът на Русе Пенчо Милков (БСП) ще получава месечно заплащане от шест минимални работни заплати - това реши довечера (28.01 б.р.) на свое съвещание Общинският съвет в града.

С 34 гласа " за ", двама " срещу " и деветима " въздържал се " бе признато предлагането на общинската администрация кметската заплата да бъде обвързана и избрана на база минималната работна заплата за страната.

От локалната администрация в Русе показват, че към сегашния миг, с решение на Общинския съвет, кметът на крайдунавския град получава 2500 лв., което се равнява на 3,846 минимални работни заплати. Според направена информация обратно през годините той е взимал за интервала 1999-2001 година 9,43 минимални работни заплати, през 2002-2005 година - 15 минимални работни заплати, за интервала 2005-2011 година - 10 минимални работни заплати, а през 2012-2019 година - 5,52 минимални работни заплати.

Така кметът Пенчо Милков, който преди година отхвърли заплата от 3000 лв., от идния месец ще получава главно трудово заплащане в размер на 3900 лв..

" Трябва да се има поради, че средствата за трудовото заплащане на кмета на общината са обезпечени посредством държавния бюджет ", обясниха от общинската администрация.

Увеличението на заплатата на Милков ще се отрази и на възнаграждението на ръководителя на Общинския съвет, което е 90 % от кметската заплата. С 20 % ще бъдат нараснали и възнагражденията на кметовете на дребните обитаеми места в общината.

По време на съвещанието през днешния ден беше изменен и методът за установяване на възнагражденията на общинските съветници. Те ще получават 75 на 100 от минималната работна заплата за страната за присъединяване в съвещание на Общинския съвет и 18 % от минималната работна заплата за присъединяване в непрекъсната комисия.

Общинският консултант Асен Даскалов, който бе един от вносителите на предлагането, изясни, че това няма да усили възнагражденията, защото съгласно негови калкулации покачването е едвам с десетина лв.. По думите му с приемането на новата методика ще се реши стабилно въпросът с възнагражденията на съветниците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР