Кметът на община Петрич Димитър Бръчков, който е и част

...
Кметът на община Петрич Димитър Бръчков, който е и част
Коментари Харесай

Кметът на Петрич Д. Бръчков участва в работна среща по първия работен проект на планирания Фонд за общински инвестиции 

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков, който е и част от управлението на Националното съдружие на общините в Република България, взе присъединяване още веднъж в работна среща в столицата по първия работен план на планувания Фонд за общински вложения.

И в този стадий на диалозите се включи вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. Сред разискваните въпроси в подтекста на бъдещия Фонд за общински вложения бяха поддръжката за общински пътища и ВиК планове и набирането на информация от общините за обществените здания - обект на бъдещо финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.

Бъдещият Фонд за общински вложения с запас от 1 милиарда лева от държавния бюджет е структуриран в Програма с работно название „ Фонд за инфраструктурна помощ на общините на конкурентен асортимент “. Основната му цел е да бъде в помощ на общинските администрации, като финансира подготовката и осъществяването на капиталови планове, ориентирани към трайно възстановяване на общинската инфраструктура.

В направление В и К планове и финансиране на общински пътища стана ясно, че Министерство на регионалното развитие ще разполага с бюджет от 500 млн. лева за финансови вложения, според признатия държавен бюджет. Намеренията са, в рамките му с 250 млн. лева да се поддържат пътни планове и с още толкоз ВиК планове. Министерство на регионалното развитие започва и подготовката на бъдещата Програма „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на нежилищния сграден фонд “. Предвижда се всички общини в страната да имат достъп до ресурса от проекта, само че първо би трябвало да създадат „ инвентаризация “ на публичния сграден фонд, който се намира на тяхна територия.
Предстои Министерство на регионалното развитие да създаде насоки за кандидатстване и критерии за приоритизиране на обектите. На срещата беше контрактувано също да започват експертни диалози сред Министерство на регионалното развитие и НСОРБ по тематиката за финансовата децентрализация.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР