Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва в 154-тата пленарна

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва в 154-тата пленарна
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч в Брюксел: Източното партньорство следва да бъде надградено и адаптирано в контекста на драстично променената среда

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в 154-тата пленарна сесия на Европейския комитет на районите в Брюксел, защото е заместник-член в Европейска комисия и взе участие в Комисията по поданство, ръководство, институционални въпроси и външни работи (CIVEX) и Комисията по околна среда, изменение на климата и енергетика (ENVE). По въпроса за бъдещето на Източното партньорство от локална и районна позиция в своето изявление на 15 март Корнелия Маринова акцентира, че това партньорство следва да бъде надградено и приспособено в подтекста на фрапантно променената среда на сигурност и другите потребности на партньорските страни. „ Вероятно най-смисленият път в взаимна работа и съдействие сред европейските и партньорските локални и районни управляващи е фокусирането върху съответни планове и продан на практики. В тази връзка основен инструмент е ускореното осъществяване на Икономическия и капиталов проект за Източното партньорство. Паралелно с това следва да бъдат увеличени напъните за децентрализация и по-голямо шерване на пълномощия с локалните управляващи. “

Представителите на градовете и районите на Европейски Съюз приветстваха увеличените старания на Европейската комисия за понижаване на териториалните разлики и поддръжка на районите, изправени пред провокации за развиването, като обезлюдяване и приключване на мозъци. В дебата взе участие и Таня Христова,председател на Комисията SEDEC и кмет на Габрово. Тя предложи „ районите, съответно наранени от зеления и цифровия преход, като райони с интензивно ползване на въглища и въглерод, както и автомобилни райони, да бъдат основните претенденти за Механизма за поощряване на гении, защото ще имат забележителен брой нуждаещи се служащи на повишение на уменията и преквалификация. "

Съобщението на Европейската комисия „ Използване на гении в районите на Европа “ разпознава 46 района на Европейски Съюз, които към този момент са в по този начин наречения „ капан за развиване на гении “ и 36, които рискуват да попаднат в подобен. Повечето от тези райони, ситуирани в 16 държави-членки, са от Южна и Източна Европа и дружно съставляват съвсем 30% от популацията на Европейски Съюз. Те са изключително наранени от ниската раждаемост, намаляването на популацията в трудоспособна възраст, ниския дял на приключилите висше и висше обучение и приключването на мозъци. Комисията предлага да се сътвори механизъм за поощряване на гении, състоящ се от 8 стълба и предлагащ специфична поддръжка и помощ на тези райони.

Членовете на КР ще одобряват през днешния ден (16 март) резолюция, призоваваща за поощряване на прехода на райони, попаднали в клопката за развиване на гении, и за поощряване на цифровото доближаване като цел на Европейския съюз.

Община Ловеч, пресцентър
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР