Кметът на Община Ивайловград обяви частично бедствено положение на територията

...
Кметът на Община Ивайловград обяви частично бедствено положение на територията
Коментари Харесай

Обявиха частично бедствено положение в Ивайловградско

Кметът на Община Ивайловград разгласи отчасти бедствено състояние на територията три обитаеми места - с. Ленско, с. Соколенци и с. Меден бук.

Заповедта на Диана Овчарова идва след падналия проливен дъжд, като през последното денонощие е достигнал 100 л/кв. м и наводнил въпросните три села. Има унищожени настилки на пътните платна и прилежащите им зони, има паднали дървета. Заповедта е издадена, с цел да може да се проведат избавителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за ограничение и на въздействието и очистване на следствията от проливните дъждове.

Климатолог: Типична синоптична конюнктура за зимата

Мощен циклон отсрочва лятото, заплаха от наводнения

Лошото време се връща, чакат ни стихии, градушки и мраз

Поради огромния водосбор в региона на Халка тепе край с. Ленско и придошлата вода равнището се е вдигнало до 2 метра. Оотнесени са елементи от пътното платно, образували са се дупки от по 250 кв. м. Нарушено е водоподаването и електрозахранването.

Второто обитаемо място, където е въведено отчасти бедствено състояние, е село Соколенци. Поради огромния водосбор там се е събрало огромно количество вода и има компрометирана пътна настилка. На пътя преди селото е формирана дупка с дълбочина 50 см и дължина 25-30 метра. Вторият обиден сектор е на към 200-300 метра от Соколенци и е с широчина 2 метра, дължина 50-60 метра. Част от пътя е непристъпен, поради насъбрани наноси и лепкава тиня от нивите.

В село Меден бук от придошлата река по дерето на с. Черна църква е отнесено половината от пътното платно сред два водостока. Ширината на сектора е над 1,5 метра, дължината е към 5 метра.

Вече е въведен в осъществяване Общинският проект за деяние при наводняване. За преодоляване на спешното положение са образувани екипи от общинска администрация за изследване на ситуацията в регионите на бедствието, компрометираните сектори към този момент се разказват, почистват се от наноси и други материали, обезпечават се транспортни връзки сред селата.
 Ивайловградско Ивайловградско
Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР