Кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев се срещна с

...
Кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев се срещна с
Коментари Харесай

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев се срещна с ръководителя на фондация „ Ние, българите по света “ Михаил Томов, който му връчи благодарствена грамота от наследниците на американския публицист Макгахан. Като млад и обещаващ публицист, той е изпратен от британския демократичен вестник „ Дейли Нюз “ в България за сътрудник на Международната комисия за следствие на осъществените погроми и зверства при потушаване на Априлското въстание.

През лятото на предходната година фондацията инициира и провежда визитата на 13 потомци на Макгахан, прочут зад океана като освободителя на България. В обиколката им на исторически места в страната, свързани с неговата задача, бе включен и град Елена. Тук се намира един от двата паметника у нас на американския публицист. По време на Освободителната война като боен сътрудник към щаба на съветската войска, той извървява пътя от Свищов до Цариград, придружаван от еленчанина инж. Петко Попниколов, който е негов преводач и ги свързва откровено другарство.

„ Беше вълнуващо за нас, като наследници, да следваме стъпките на нашия популярен дядо и да забележим персонално доста от местата, които е посетил и основал своите репортажи. Благодарим както на вас, по този начин и на всички кметове, бизнесмени и български жители, които ни помогнаха “ е написано в благодарствената грамота до еленския кмет, която е илюстрирана със фотография на праправнуците с българския президент Румен Радев.
Инж. Млъзев получи като подарък и специфичен албум със фотоси от визитата на потомците на Макгахан в страната. Подготвя се и документален филм.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР