Кметът на Благоевград Илко Стоянов се подписа в подписка, организирана

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов се подписа в подписка, организирана
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград подкрепи протестна подписка на жители срещу рудник за добив на барит край с. Лешко

Кметът на Благоевград Илко Стоянов се подписа в подписка, проведена от поданици на Благоевград и дребните обитаеми места против разкриване на рудник от „ Илинденски мрамор “ ООД за добив на баритна суровина от находище „ Тевни дол “, в землището на с. Лешко.

Сред претекстовете на хората, подели самодейността, са опасенията, че отваряне на сходен обект ще докара до редица рискове за здравето на жителите и големи опасности за околната среда.

„ Заявих намерено своята поддръжка към Вас още по време на съвещание на Общински съвет – Благоевград предишния месец. Смятам, че дружно можем да се преборим “, сподели пред основателите на подписката кметът Илко Стоянов и акцентира, че  има план на решение, който ще оповести на по-късен стадий.

На 14 ноември 2022 година основателите на подписката са внесли несъгласие в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград, с копие до Община Благоевград и Областна администрация – Благоевград, в което в детайли са разказани възможните опасности, произлизащи от активността на сходен рудник.

В позицията си те акцентират, че регионът на с. Лешко е измежду най-чистите, като елементи от него са предпазени зони по стратегия „ Натура 2000 “. Във възражението ясно е декларирано, че терзанията им са свързани с високата степен на токсичност на бария. „ Районът е прохладен, по тази причина въздействието на рудника не би могло да остане лимитирано – замърсяването с фини прахови частици ще засегне цялата местност “, пишат в част от позицията си жителите.

Те показват и своите опасения от предстоящи гърмежи, които ще причинят стрес за хората, живеещи в региона, както и от утежняване на качеството на водата и водоснабдяването, защото при следените детонации може да се стигне до разбъркване на  пластове на варовиковите влакна, по които минават подпочвените води.

„ Откриването на рудник в с. Лешко ще докара до съществени вреди на инфраструктурата на целия регион. Всекидневното и неведнъж прекосяване на тежкотоварна техника ще унищожи прелестно актуализирания път, а честото наличие на натоварени камиони ще усили риска от произшествия “, написа още във възражението на хората.

Към момента са събрани над 1000 подписа, като следва същите да бъдат импортирани в Министерство на енергетиката, с копия до всички институции, имащи отношение към случая.

По предписание на кмета Илко Стоянов е основана и работна група към Община Благоевград, която ревизира желанията на частния вложител.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР