Кметът на Благоевград Илко Стоянов, посланикът на САЩ в България

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов, посланикът на САЩ в България
Коментари Харесай

Откриха първото издание на Американски музикален фестивал в Благоевград

Кметът на Благоевград Илко Стоянов, посланикът на Съединени американски щати в България Н.Пр. Херо Мустафа и президентът на Американски университет в България доктор Дейвид Еванс откриха първото издание на Американски музикален фестивал, който се организира в границите на два дни в регионалния център. Вчера стотици хора се стекоха в парк " Македония “, с цел да станат част от богатата, разнообразна стратегия, в която са проведени занимания за дребни и огромни, оповестиха от Общината .

" Благодаря на всички вас, с които сме дружно в този миг! Благодаря на дипломат Херо Мустафа и президента на Американски университет в България Дейвид Еванс! Това е още едно доказателство за положителните взаимоотношения, които имаме, за нашето другарство. С този фестивал слагаме основата на нещо доста положително, тъкмо във времена, в които всички ние имаме потребност от повече усмивки “, сподели в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.

Д-р Дейвид Еванс акцентира, че Американски музикален фестивал е още едно от нещата, които свидетелстват за положителното съдействие сред Община и Университет.

" За мен е извънредно наслаждение, че всички дружно честваме началото на Американски музикален фестивал довечера. Благоевград е втори дом за мен, тъй като пребивавам тук от три години и половина. За нас е голяма чест, че точно в Благоевград се случва тази прелестна самодейност. Много сме горди, че работим дружно с Общината, както и с всички наши другари, които живеят в Благоевград, с цел да може той да стане едно още по-хубаво място.  Това не е първият не е и последният план, който реализираме дружно. Неотдавна беше проведен огромен бизнес конгрес, в който присъединяване взеха нашите студенти, абитуриентите от АУБ. Те имаха опция да обсъдят бизнес бъдещето на града и да обменят положителни хрумвания “, сподели от сцената президентът на единствения по рода си университет в България.

От своя страна Н. Пр. дипломат Херо Мустафа акцентира, че усеща Благоевград доста близо до сърцето си.

" Той е  доста специфичен град за нас и персонално за мен. Това е градът на Американски университет в България. Още от откриването си преди 31 години АУБ е център на разнообразни култури и сплотява най-хубавото от България и Съединени американски щати, и от целия свят. Винаги съм харесвала младежкия дух на града, неговата богата и артистична общественост, както и значимата му роля да свързва България с балканските страни и Съединени американски щати. Ние дружно вървим напред, и както обичам да споделям, дружно сме по-силни “, съобщи Н.Пр. Херо Мустафа.

В първата фестивална вечер на сцената се качиха неподражаемите " Ол‘ старс бенд “, отпред с именитата джаз, блус и госпъл изпълнителка Джанис Харингтън, надареният български музикант от международна големина Венцислав Благоев, както и известните и одобрени актьори Невилиян Гемижев, Вернер Гюртлер, Дилън Вон, проф. Владимир Радулов, Михаил Иванов, Стефан Кожухаров.

Преди тях публиката беше подгрята от гениите от Музикална академия " Престо “, джаз стандарти бяха изпълнени от обичаните музиканти от Биг Бенд – Благоевград.

Забавленията не престават и през днешния ден. Вторият фестивален ден започва в 11.00 часа със специфична галерия в РИМ-Благоевград. Вратите на парк " Македония “ отворят в 12.00 часа с безвъзмездни занимания за деца, измежду които шах, работилнички за направа на сувенири, безвъзмезден батут, литературни кътове и други През целия ден разполагаем на жителите и гостите на града има handmade базар, с разнообразни и забавни произведения. Предвидени са щандове, на които ще се оферират храни и питиета. От 15:00 часа всеки може да се включи в следобедна процедура по йога с инструктор Надежда Мишева. От 16.00 часа на сцената в парк " Македония “ ще се качат студенти на Американския университет, които ще показват своя артистична стратегия. От 17.00 часа на баскетболното игрище в кампуса на АУБ ще се организира другарски баскетболен мач сред " Евробаскет “ и тима по баскетбол на АУБ. В същия час в парк " Македония “ ще  има бейзболна проява с градския детски тим на БК " Бизоните “. В 18.00 часа ще бъде намерено кулинарно шоу. То ще бъде водено от финалистката в " Мастър началник “ Елизабет Николова и началник Александър Костадинов. Час по-късно ще стартират латино танци навън с инструктор Елен Джампълска.

Голямата изненада във втората фестивална вечер е дискотека под звездите, по време на която ще звучат типичен танцувални шлагери от 80-те и 90-те години на XX век. За публиката са готови и няколко DJ сета, а началният час на събитието е 20.30 часа.

В рамките на парка са подредени шатри, от които посетителите имат опцията да опитат бисквитки с шансове, безалкохолен пунш, разнообразни лакомства.

Има обособени кътове за ръчно направени неща. В парк " Македония “ са ситуирани и шатри на Регионална библиотека " Димитър Талев “ – Благоевград, на която се оферират безвъзмездни абонаментни карти.  Библиотеката на АУБ пък предлага литература, която университетът предлага. Децата от Център за  личностно и креативно развиване пък имат собствен самостоятелен ъгъл, в който показват по какъв начин се създават клопки за сънища. За дребните гости на парка е обезпечен и батут.

В първата фестивална вечер за децата, посетители на фестивала, имаше безвъзмездни хамбургери и десерти, предоставени от Макдоналдс. Днес още веднъж ще има изненади, готови от веригата, за дребните гости. Те ще получат занимателни книжки-игри.

Фестивалът за всички генерации е първото сходно взаимно събитие на Община Благоевград и Американския университет у нас. То се провежда и с поддръжката на Американското посолство в София.

Официални сътрудници на събитието са Макдоналдс България, които работят с Община Благоевград и АУБ за първи път.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР