Кметът на американския град Ел Пасо на границата с Мексико

...
Кметът на американския град Ел Пасо на границата с Мексико
Коментари Харесай

САЩ обявиха извънредно положение по границата с Мексико

Кметът на американския град Ел Пасо на границата с Мексико разгласи изключително състояние поради стотиците мигранти, спящи по улиците при ниски температури и хилядите задържани всеки ден, съобщава " Ройтерс ".

Оскар Лийзър, който е демократ, изясни, че предприемането на мярката ще даде на градските управляващи ресурсите и опцията да приютят мигранти, които са минали границата с Мексико.

" Искаме да сме сигурни, че хората получават почтено отношение. Искаме да сме сигурни, че всички са в сигурност ", акцентира той.

Този ход идва в миг, когато Ел Пасо се пробва да се оправи с десетки хиляди мигранти, пресичащи границата с Мексико през последните месеци. Градът се приготвя за вероятен скок на мигрантския напън, откакто американски съд разпореди рестриктивните мерки, наложени по границата поради COVID-19, да отпаднат до 21 декември.

Рекорден брой мигранти бяха хванати да пресичат границата сред Съединени американски щати и Мексико при президента Джо Байдън, който встъпи в служба през януари 2021 година Това изостри критиките на съперниците от Републиканската партия, които поддържат по-строгите политики във връзка с миграцията.

Миналата седмица американските гранични чиновници са засекли приблизително над 2400 мигранти за ден в сектор от 268 благи от границата, известна като Ел Пасо. Това е 40% нарастване спрямо октомври.

Въпреки че управляващите реалокират огромна част от мигрантите от Ел Пасо в други американски градове, потенциалът на локалните приюти към този момент е напълнен и мигрантите спят по улиците на минусови температури.

Марио Д`Агостино, заместител градски шеф на Ел Пасо, посочи, че обявяването на изключителна обстановка ще даде на града спомагателни благоприятни условия за превоз на мигрантите с автобуси до други места, както и спомагателна помощ от щатските правоприлагащи органи.

Тъй като напорът на мигранти се усили в края на август, градът започва стратегия за автобусен превоз, посредством която близо 14 000 мигранти бяха изпратени в Ню Йорк и Чикаго. Програмата обаче беше прекъсната през октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР