Кметът Илко Стоянов сведе глава пред бюст-паметника на Апостола на

...
Кметът Илко Стоянов сведе глава пред бюст-паметника на Апостола на
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски

Кметът Илко Стоянов сведе глава пред бюст-паметника на Апостола на свободата

С обред по полагане на цветя бяха маркирани 185 години от рождението на Васил Левски в Благоевград. Глава пред бюст-паметника на Апостола на свободата сведоха кметът Илко Стоянов, регионалният шеф Валери Сарандев, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, Митко Балтов, пълководец на 3-то Бригадно командване, шефът на ОД Министерство на вътрешните работи, представители на политически партии, просветителни и културни институции, общественици и жители.

„ Днес е празник. Преди 185 години се ражда един от най-свидните синове на България, трансформирал се в знак на храброст и вярата в бъдещето. Каквото и да кажем за него, ще бъде малко. Неговите хрумвания са ориентирани напълно в посока развиването на родината ни, на нашата Майка България. Неговите мисли оставят бездънен отпечатък в съзнанието на другите генерации. Една от тях е „ Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме “. Ние би трябвало да повярваме, че можем да бъдем мощни, обединени, да отстояваме своята еднаквост “, сподели в част от словото си кметът Илко Стоянов по време на честванията.

Васил Иванов Кунчев, прочут като Васил Левски и Апостола на свободата, е роден на днешната дата през 1837 година в Карлово. Левски е народен воин, идеолог и уредник на Българския революционен централен комитет.

Васил Левски е труженик за чиста и свята република, герой за равноправието сред народите, за политически и цивилен права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото. Наред с историческите си заслуги, Левски е синоним на политическия и духовен блян на българина. Жизненият път на Апостола на свободата приключва на 19 февруари (6 февруари остарял стил) 1873 година, когато е обесен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР