КметаЕтнографският музей на открито Етъра днес става на 55 години.

...
КметаЕтнографският музей на открито Етъра днес става на 55 години.
Коментари Харесай

Откриват Етъра преди 55 години

Кмета

Етнографският музей навън Етъра през днешния ден става на 55 години. Комплексът е открит на 7 септември 1964 година Той се простира на 8 км от Габрово. Изграждането му стартира през 1963 година под управлението и по план на Лазар Донков. Първоначално е реставрирана съществуващата воденица, а по-късно са построени и другите обекти. В музея има реставрирани обекти, заварени на терена, пренесени от други места истински уреди и пресъздаване на здания по авансово направени заснемания.

В ЕМО „ Етър “ се намира единствената в България колекция на национална техника на вода. Тя съдържа 10 експоната и е една от богатите и добре проведени механически сбирки измежду европейските музеи навън. Това е повода, водното колело да се трансформира в емблема на Етъра. Най-важната специфичност на сбирката е, че всички обекти са в деяние, по този начин както в предишното. Занаятчийска чаршия показва 16 мостри на балканската архитектура, разкриващи самобитния гений на възрожденските строители.

Част е от 100-те национални туристически обекта.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР