Ключова стъпка към приемането на новите екологични правила за автомобилите

...
Ключова стъпка към приемането на новите екологични правила за автомобилите
Коментари Харесай

Задава се Евро 7: Какво представлява новият екостандарт за автомобилите

Ключова стъпка към приемането на новите екологични правила за колите - Евро 7, беше направена в Европейския парламент. Евродепутатите одобриха преговорна позиция по предлагания стандарт, като международните организации я разказват като по-малко амбициозна спрямо първичния план. Причината - напън от страна на обособени страни и промишлеността.

Евро 7 би трябвало да размени настоящия Евро 6, който дефинира оптималните възможни равнища на замърсяване, породено от леки коли, бусове, рейсове и камиони. За първи път ще се контролира и отделянето на микропластмаси от гумите, както и на частици от спирачната система - два източника на замърсяване, които ще останат и след цялостното прекосяване към електрическо задвижване.
 Разходите за Евро 7 - до 10 пъти по-високи от прогнозата на Брюксел
Разходите за Евро 7 - до 10 пъти по-високи от прогнозата на Брюксел

Това демонстрира нов отчет на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA)

По отношение на колите на ток, с Euro 7 влизат в действие и съответни стандарти за издръжливостта на техните акумулатори.

Обрат

Първоначалният план на Европейската комисия беше подложен на критика от промишлеността и страни с доста автомобилни фабрики като Италия и Чехия. Според тях внедряването на Евро 7 в този тип щеше да докара до доста огромни спомагателни разноски - а тези пари биха могли да бъдат вложени в прехода към електрическа подвижност.

В навечерието на вота в Екологичен потенциал прогресивните евродепутати опазиха плана с претекста, че сега неприятното качество на въздуха убива по 70 000 души годишно. Техните консервативни и демократични сътрудници обаче развиха тезата, че цената на Евро 7 в първичния му тип ще би трябвало да бъде платена най-много от крайните консуматори.
 С какъв брой скачат цените и разноските по колите от новия стандарт Евро 7?
С какъв брой скачат цените и разноските по колите от новия стандарт Евро 7?

Според ново изследване те са 4 до 10 пъти по-високи от тези, посочени от Европейска комисия

Така по отношение на предложенията на Европейска комисия бяха отслабени рестриктивните мерки във връзка с замърсяването с азотен оксид от камионите, а стандартите във връзка с гумите им и отделяните от тях частици се приравниха с методологията на Организация на обединените нации, което съгласно екологични организации значи, че те остават нерегулирани до 2035 година

Освен това, евродепутатите одобриха Евро 7 да влезе в действие три години, откакто цялото вторично законодателство, обвързвано със стандарта, влезе в действие. Европейска комисия искаше използването да стартира още от 2025 година

Сега следва процедура по триалог с присъединяване на Европейска комисия и националните държавни управления. Последните към този момент гласоподаваха намаляване на Евро 7 до равнища, сходни значително с лимитите, заложени в Евро 6.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР