Клубовете в Първа лига се доверяват все повече на чужди

...
Клубовете в Първа лига се доверяват все повече на чужди
Коментари Харесай

Всеки втори в Първа лига - чужденец

Клубовете в Първа лига се доверяват от ден на ден на непознати футболисти. Това демонстрира статистиката за последните 3 сезона в Първа лига, написа " Труд ". През актуалната акция процентът на българските играчи, картотекирани за състезание, е 55.8%. Това значи, че почти всеки втори в шампионата е от чужбина. Общият брой на чужденците все още е 186, откакто преди 2 години за целия сезон бяха играли 170, а преди година - 215. Шампионатът едвам в този момент започва у нас с изиграни 8 кръга.

Най-много сега разумно са бразилците – общо 41. Франция има 16 представители, а Аржентина – 15, 12 от които подвизаващи се в „ Берое “. Люксембург, Мавритания и Азербайджан също имат представители.

Причина за нашествието е взетото през зимата на 2022 година решение да няма ограничаване в картотекирането на футболисти отвън Европейски Съюз. На терена обаче могат да бъдат не повече от шестима. Това докара до исторически моменти в клубове като ЦСКА, „ Берое “, „ Ботев “ (Пд), които за пръв път излязоха в мач от Първа лига без нито един роден състезател в стартовия състав.

" Големият проблем е, че се дава доста дребен късмет на българите да играят – изясни преди дни Венцеслав Стефанов. - Това е. Когато се одобри наложително в тим да играят по 90 минути шестима българи, тогава националният тим ще тръгне нагоре. Това го дублирам от години, минимум 20 пъти съм го казвал на Изпълком. И нищо! “
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР