Клиторът е единственият орган в човешкото тяло, чиято основна цел

...
Клиторът е единственият орган в човешкото тяло, чиято основна цел
Коментари Харесай

Учени откриха как клиторите генерират толкова голямо удоволствие

Клиторът е единственият орган в човешкото тяло, чиято съществена цел е да доставя наслаждение, само че до момента учените по този начин и не бяха преброили броя на нервните окончания, които провокират всички тези чувства. Ново проучване обаче разкрива, че макар дребните си размери, женското място на блаженството съдържа над 10 000 нервни нишки.

" Стряскащо е да се мисли, че повече от 10 000 нервни нишки са съсредоточени в нещо толкоз малко като клитора ", изяснява създателят на проучването Блеър Питърс. Той показа резултатите на екипа на неотдавнашна конференция и изясни по какъв начин действителният брой нерви в клитора надвишава неведнъж предходните оценки.

В резюмето на проучването си създателите показват, че " в всеобщите медии постоянно се цитира, че клиторът има " 8000 нервни окончания ". " Смята се обаче, че тази цифра се основава на изследвания, извършени върху говеда, а не върху хора.

За да извършат първия по рода си разбор на човешката клиторна инервация, откривателите проучват тъкани, получени от седем транс мъже, които претърпяват интервенция за смяна на пола. По време на фалопластиката - при която се основава нов пенис за транссексуалните пациенти - хирурзите свързват клиторните нерви със сензорен нерв във фалоса, като по този метод разрешават на пациентите да изпитват чувства в новия си член.

Докато правят процедурата върху седемте доброволци, хирурзите отстраняват петмилиметров сектор от клитора на всеки един от тях. В случая става въпрос за тъкан, която съдържа един от двата гръбни нерва, които дават отговор за преместването на електрически сигнали от клитора към мозъка, с цел да се генерират приятни чувства.

След като оцветяват и усилват хилядократно тези тъкани под микроскоп, откривателите употребяват програмен продукт за разбор на изображения, с цел да преброят обособените нервни нишки във всяка проба. Те откриват, че при седемте души броят на нервните окончания в гръбначния нерв варира от 4926 до 5543, като междинната стойност е 5140.

Тъй като клиторът съдържа два симетрични дорсални нерва, откривателите умножават тези числа по две, с цел да получат общия брой нервни нишки. Така доближават до окончателния брой от 10 281, което е доста повече от постоянно цитираната цифра от 8000.

Освен това защото клиторът съдържа и други по-малки нерви в допълнение към двата гръбни нерва, действителният брой на нервните окончания евентуално е даже по-голям от този, избран от откривателите.

Според Питърс тези открития биха могли да подобрят процедурите за фалопластика, като оказват помощ на хирурзите да сортират по-добре тези нервни окончания, които желаят да свържат с пениса. Тази информация може също по този начин да докара до по-малко непредвидени увреждания на нервите по време на други вагинални интервенции, като по този метод усъвършенства половата функционалност и общото качество на живот на пациентите, подложени на редица процедури.

" По-доброто схващане на клитора може да помогне на всички, без значение от тяхната полова еднаквост “, споделя Питърс и добавя, че тези проучвания са вероятни само на интервенции за смяна на пола, на каквито се подлагат транссексуалните пациенти.

Резултатите от проучването бяха показани в границите на взаимна научна среща на Дружеството по полова медицина на Северна Америка и Международното сдружение по полова медицина.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР