Клишето гласи, че човек е толкова голям, колкото са големи

...
Клишето гласи, че човек е толкова голям, колкото са големи
Коментари Харесай

От велосипеда без гуми до титлата в Джирото: невероятната история на Ричард Карапас

Клишето гласи, че " човек е толкоз огромен, колкото са огромни фантазиите му ". Колоездачът Ричард Карапас е следващото доказателство, откакто в неделя завоюва Обиколката на Италия и сподели, че с доста работа всичко може да бъде реализирано.

Еквадорецът победи в една от трите огромни колоездачни съревнования, като записа две етапни победи и надделя играч от калибъра на Винченцо Нибали. Успехът на Карапас му подсигурява малко над 300 хиляди евро от наградния фонд и записа името му в историята на колоезденето. Само преди няколко години обаче не всичко наподобява толкоз розово за израсналия в непретенциозно семейство колоездач.

Звездата на Карапас изгря едвам преди година, само че сега еквадорецът е считан за една от новите звезди в спорта, с предричано блестящо бъдеще. Постижението му е впечатляващо като той е първият еквадорец спечелил огромна обиколка и едвам третият южноамериканец след колумбийците Найро Кинтана (Джиро 2014, Вуелта 2016) и Лучо Ерера (Вуелта 1987).

Да започнеш с колело от бунището

Градчето Ел Кармело в провинция Карчи е едно най-северно разположените обитаеми места в Еквадор, тъкмо в полите на Андите. За всички хора, родени там на близо 3000 метра надморска височина единственото прехранване е гледането на животни и земеделието. Ситуацията не е по-различна за фамилията на Карапас.

От дребен новият първенец в Джирото оказва помощ на своите родители и двете си по-големи сестри. Това обаче не пречи геният му да бъде видян, въпреки и инцидентно. Първият велосипед, който Карапас кара и с който стартира неговото премеждие няма гуми.

" Един ден нашият татко се прибра у дома със строшен велосипед - нямаше гуми, нито седалка или педали. Ричи обаче го караше и стартира точно с него. Сега го пазим в нашия дом като светиня ", споделя сестрата на Карапас Кристина пред AFP.

Bike Young Carapaz pic.twitter.com/tdO5x6HBnQ
— Angel Veloz (@fvelozx) June 2, 2019

Карапас употребява велосипеда, с цел да обикаля в местността и да продава мляко - главното прехранване на фамилията. Много бързо той демонстрира заложбите си и е видян инцидентно от колоездачни експерти, които го притеглят.

Само на 15 години обаче би трябвало да изостави за малко колоезденето, откакто майка му Ана Лусия се разболява от рак. През това време Карапас би трябвало да се грижи за трите крави, които обезпечават прехраната на цялото семейство.

В последна сметка кариерата на младия еквадорец стартира да се развива и първият му триумф е купата на страната при младежите, когато е едвам 17 годишен. Три години по-късно печели и купата на панамериканските игри, остава втори в Обиколката на Еквадор и девети в тази на Гватемала.

Точно там е видян испанският експерт Оскар Севия, който го предлага на тимове от своята татковина. Те стартират да наблюдават младият еквадорец, който през 2015 година за следващ път потвърждава своите качества - печели Вуелта Хувентуд, най-престижното съревнование в Южна Америка в категория до 23 години. Карапас е първият и към този момент единствен играч, роден отвън Колумбия, който го печели.

През 2016 година Карапас получава покана от младежкият отбор " Лисарте " в Испания, който обаче не му подсигурява нито непрекъснат контракт, нито възнаграждение. " Той не се поколеба за миг, а ни сподели, че отпътува, с цел да преследва фантазията си ", споделя сестрата на Карапас Кристина.

Няколко месеца по-късно Карапас е притеглен в най-големия испански тим " Мовистар " с контракт на стажант, който му дава право да взе участие в надпревари във втората половина от сезона, въпреки и да не е експерт. Еквадорецът впечатлява и бързо си подсигурява непрекъснат контракт с отбора.

Гордостта на Еквадор

" Ричард е тук с нас като втори водач. Той е мощен и квалифициран, само че ще кара в поддръжка на Микел Ланда. Ако нещо се случи с Микел, целият тим ще оказва помощ на Карапас ", сподели преди началото на Джирото мениджърът на " Мовистар " Еузебио Унсуе.

Три седмици по-късно Карапас приключи на най-високото ходило на почетната стълбичка, а неговият по-опитен съотборник остана четвърти в Джирото. Представянето на еквадореца в границите на три седмици беше впечатляващо, като той нямаше нито един неприятен ден.

 Еквадорските почитатели подкрепяха Карапас по време на цялото Джиро.
© RCS Sport

Еквадорските почитатели подкрепяха Карапас по време на цялото Джиро.

След първите девет стадия в Джирото той не изглеждаше в позиция да завоюва, откакто имаше пасив от 3.16 минути зад словенеца Примож Роглич, апетитен за любимец №1. Само за четири стадия обаче еквадорският катерач завоюва 5.25 минути, с цел да излезе отпред и да облече розовата фланелка.

В 13-ия и 14-ия стадий Карапас беше пуснат с лека ръка от Роглич и другият кандидат Винченцо Нибали, които го оставиха да се откъсне на изкачванията. " Той беше най-силният и по тази причина се откъсна от нас. Имаше по-добрите крайници и не е спечелил поради нашата бездейност ", разяснява след Джирото Нибали.

Силонто показване на Карапас накара сънародниците му в Еквадор да заживеят с страстите на своя нов воин. Президентът Ленин Морено направи всичко допустимо цялата страна да стане очевидец на триумфа на Карапас и уреди последните два стадия от Джирото да се дават по националната телевизия, откакто преди този момент конкуренцията беше предавана единствено по заплатен сателитен канал.

" Ричард е воин за Еквадор и откакто се прибере у дома ще получи най-виското държавно отличие ", даде обещание президентът.

 Карапас с децата си.
© RCS Sport

Карапас с децата си.

В последния стадий Карапас беше подсилен от доста свои сънародници, които извършиха амфитеатъра " Арена ди Верона ", където приключи Джирото. Ден преди края в Италия дойде и брачната половинка му Таня с двете им деца Сантяго (5 г.) и София (2 г.). Отново президентът Морено изигра роля да може и родителите на Карапас също да участват на историческия миг.

Държавниият глава уреди да бъдат издадени визи на Антонио и Ана Лусия Карапас, които преди този момент не бяха напускали родното си място.

Бъдещ съотборник на Крис Фрум и Герант Томас

Успехите, които реализира еквадорецът напълно разумно привлякоха и огромен интерес към него. Още повече, че договорът на Карапас с " Мовистар " изтича след края на сезона и за момента няма информация да бъде възобновен.

Посредата на Обиколката на Италия стана ясно, че най-успешният тим в колоезденето за последното десетилетие " Инеос " (до 2019 година се споделяше " Скай " ) желае да притегли Карапас. Британският състав има в редиците си Крис Фрум и Герант Томас, както и младият колумбийски гений Еган Бернал, само че е подготвен да вземе и еквадореца.

 От велосипеда без гуми до купата в Джирото: невероятната история на Ричард Карапас
© RCS Sport

Италианската преса заяви, че годишната заплата на Карапас в " Мовистар " е едвам 150 хиляди евро. Значително по-малко, в сравнение с получават съотборниците му Найро Кинтана, Алехандро Валверде и Микел Ланда. От " Инеос " към този момент са подготвени с предложение за 3-годишен контракт с по 1.5 милиона евро на сезон.

Колоездачните експерти даже настояват, че от английския отбор са влезнали в контакт с Карапас преди месец, когато на 4 май в надпреварата Обиколка на Астурия, той усъвършенства върха на най-тежкото нанагорнище, задържал се 23 години.

Фотогалерия: Красиви пейзажи и колоездачни страсти от Джиро д'Италия >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР