Климатолози от Потсдам, Германия, са открили най-вероятната причина за катастрофалното

...
Климатолози от Потсдам, Германия, са открили най-вероятната причина за катастрофалното
Коментари Харесай

Резонансни вълни предизвикали потопа на Балканите през 2014 г.

Климатолози от Потсдам, Германия, са разкрили най-вероятната причина за пагубното наводняване, сполетяло Балканите през 2014 година.

Природният прелом съгласно учените е провокиран от резонансни талази на Росби. Изследването на създателите е оповестено в сп. Science Advances.

Вълните на Росби се образуват в атмосферата в умерени ширини и над океаните и съставляват периодически разпространяващи се разстройства във въздушната обвивка на Земята.

В Северното полукълбо тези талази вървят в източна посока и няколко дни преди злополуката на Балканите на практика затихнали.

Аналогична причина е довела до наводняване на река Елба през 1997 година, провокирано от циклона Зое. Катастрофата на Балканите е провокирана от циклона Ивет.

Според оценките на учените покачването на средногодишната температура с един градус по Целзий води до растеж на средногодишните превалявания със седем %.

  • Нови катаклизми: Ел Ниньо си отива, идва Ла Ниня
  • Потоп в Долината на гибелта
  • Библейският потоп е почнал от Черно море

Най-голямото за 120 години наводняване в Централна Европа стартира на 14 май 2014 година и траяло една седмица. То засегна териториите на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. Загинаха няколко десетки души, а икономическите вреди от наводнението се пресмятат на 3,5 милиарда евро.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР