Климатикът днес не е луксозна екстра и най-често е включен

...
Климатикът днес не е луксозна екстра и най-често е включен
Коментари Харесай

Как климатикът влияе върху разхода на гориво на автомобила

Климатикът през днешния ден не е първокласна екстра и най-често е включен като стандарт в оборудването на автомобила. Охлажда през лятото, изсушава и загрява купето през есента и зимата, само че при непрекъсната приложимост можете да забележите, че разходът на гориво се усилва. Дали и по какъв начин климатикът въздейства върху разхода на гориво, ще разберем в тази публикация.

Германският авто клуб ADAC е провел изследване за резултата на климатичната система върху разхода на гориво. Според ADAC загубите на бензин са най-значителни при началната фаза, когато нагрятият въздух в автомобила се охлажда до авансово несъмнено равнище.

Тестовете демонстрират, че с цел да се понижи температурата от 31 на 22 ° C, тестовите транспортни средства изразходват от 2,47 до 4,15 литра гориво на 100 км повече, в сравнение с при шофиране с изключен климатик. За поддържане на заложената температура според от стила на шофиране и типа на климатика са нужни от 0,76 до 2,11 литра на 100 км в градски условия и от 0,09 до 0,66 литра на 100 км отвън обитаемо място. По време на 8-часово извънградско пътешестване лека кола с включен климатик автомобил от междинен клас изразходва в допълнение 6-8 литра бензин.

Можете да очаквате по-висок разход на гориво, в случай че климатикът работи в доста горещи дни, при натоварен трафик или при доста ниски вътрешни температури. Според изследването на ADAC значим е и типът на климатика. По-простите системи работят на цялостен потенциал и, в случай че подаваният въздух е прекомерно студен, те го смесват с топъл въздух, до момента в който по-усъвършенстваните климатични системи са в положение да контролират мощността на компресора и по този метод икономисват гориво.

Начини за понижаване на разхода на гориво при работа на климатик

Най-лесният метод да намалите разхода на гориво е при започване на пътуването да проветрите добре колата, с цел да премахнете насъбрания топъл въздух от купето. Тогава климатикът в началния стадий няма да би трябвало да работи интензивно. Преди пътуването също е целесъобразно да включите вътрешната циркулация на въздуха, с цел да не се постанова климатикът да охлажда постъпващия извън въздух. По време на шофиране всички прозорци би трябвало да са затворени и щората на покрива да е спусната. Препоръчителната температура на въздуха в режим на работа на климатичната система за изстудяване е не по-ниска от 21-23 °С.

Понякога вентилацията не е задоволителна за минимизиране на разхода на газ от климатика и си коства да потърсите други аргументи. Основният детайл на климатичната система, който способства за по-голям разход на гориво при придвижване, е компресорът, който се задвижва от клинов ремък. Поради обстоятелството, че клиновият ремък би трябвало да преодолее несъмнено противодействие по време на работа, натоварването на компресора се усилва по време на работа на климатика, което се отразява на разхода на бензин. Разбира се, всичко зависи от типа на климатика (ръчен, полуавтоматичен, автоматичен), типа на задвижването и размера на автомобила.

Според извършените проби автоматизираният климатик е най-икономичен и ефикасен. Контролиран от компютър и серия от датчици, той е в положение да доближи мечтаната температура с допустимо най-нисък разход на гориво.

Ако шофирате кола с включен автоматизиран климатик с референтна скорост от 100 км/ч, тогава на всеки 100 км пробег ще бъдат изразходвани единствено 0,25 литра гориво за работата на климатичната система. Ръчните и полуавтоматичните версии ще бъдат малко по-икономични от автоматизираните. Полуавтоматичният климатик при скорост от 50 км / ч изразходва приблизително 0,4 литра гориво на 100 км.

Усъвършенстваните климатични системи, които работят автоматизирано, контролират сами мощността на компресора, като по този метод понижават разхода на гориво в автомобила. Но главният метод да извършите работата на климатичната система на автомобила икономична е постоянната поддръжка на климатичната система в сервизен център. Това е значимо освен от позиция на икономичността, само че и от позиция на сигурността, защото климатичната система на автомобила съдържа хладилен сътрудник, който при приключване може да докара до нередовност или цялостно блокиране на климатика.

Освен това с годините хладилният сътрудник в климатичните системи се изпарява и способността на климатроника да поддържа заложена температура понижава. Влагата може да докара до развиване на бактерии и гъбички в кутията, причинявайки неприятна миризма вътре и предизвиквайки алергии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР