Климатичната криза покри Земята с невероятни вълни от топлина, суша

...
Климатичната криза покри Земята с невероятни вълни от топлина, суша
Коментари Харесай

Назоваха три области, които ще бъдат обхванати от адски жеги тази година

Климатичната рецесия покри Земята с невероятни талази от топлота, суша и горски пожари. В резултат на това 2023 година беше официално призната за най-горещата в цялата история на наблюденията. 

Експерти от Китайската академия на метеорологичните науки са съставили ужасяващи карти, показващи трите области, които е най-вероятно да бъдат наранени от рекордни горещини тази година. Основната причина за невероятните горещини се назовава Ел Ниньо, което способства за повишението на морската температура, следено през последните няколко години.

Резултатите от изследването демонстрират, че Бенгалският залив, Филипините и Карибско море евентуално ще изпитат рекордни горещини до юни тази година. За страдание, това не значи, че хората, живеещи в други елементи на планетата, ще бъдат в сигурност.

Екипът също е открил, че има 90% късмет през същия интервал да настъпи рекордна световна междинна повърхностна температура. Един от основните фактори за климатичните разлики по света се назовава Ел Ниньо, който трансформира времето по света и оказва още по-голям напън върху климатичната система на Земята и покачва нейната междинна световна температура.

Авторите на проучването заключават, че този резултат в действителност е толкоз изразен, че е „ най-силният фактор, определящ годишното изменение на климата на Земята “. В своята работа учените са се пробвали да схванат по какъв начин Ел Ниньо въздейства на локалните температурни скокове: за това те са създали модел, кадърен да оцени какъв брой горещи ще станат избрани региони през годината на Ел Ниньо.

Този модел разкрива разликата сред междинните районни температури сред юли 2023 година и юни 2024 година и базовата линия от 1951-1980 г. Резултатите демонстрират, че при сдържан сюжет температурите в Бенгалския залив, Филипините и Карибите ще бъдат рекордно високи, с повече от 1°C над междинните.



Ужасяващи карти разкриха регионите, които е най-вероятно да бъдат изпепелени от рекордни горещини тази година с помощта на Ел Ниньо / Снимка: Scientific Reports

В случай на най-песимистичния сюжет, следствията ще бъдат още по-изразени. Районите на Аляска, Амазонка и Южнокитайско море също ще слагат рекордни температури, с пикове с 2,4°C над междинното за Аляска.

Моделът също по този начин предвижда, че даже при сдържан сюжет, с 90% възможност, междинната повърхностна температура ще счупи историческия връх през 2023 година: при сдържан Ел Ниньо температурата GSMT ще бъде с 1,03-1,10°C над средната; по време на мощен Ел Ниньо температурата ще се увеличи с 1,06-1,20°C над междинната.

Екипът също допуска, че светът може да е изложен на по-голям риск от рискови метеорологични феномени тази година. В Аляска, да вземем за пример, има риск от размразяване на ледници и безконечна заледеност, което ще докара до повишаване на моретата и евентуално отвън надзор стопляне. В същото време ще има нараснал риск от рискови горски пожари в Амазонка. Учените също се притесняват, че целогодишните горещи талази ще станат по-интензивни и рискови, излагайки повече хора на риск.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР