Клаус Мюлер, ръководител на Германската мрежова федерална агенция, смята, че

...
Клаус Мюлер, ръководител на Германската мрежова федерална агенция, смята, че
Коментари Харесай

Без Русия Германия има газ до есента

Клаус Мюлер, началник на Германската мрежова федерална организация, счита, че в случай че доставките от Русия бъдат прекъснати, газовите запаси на страната ще стигнат до края на лятото или началото на есента. Той изрази това мнение в изявление за „ Ди Цайт “ през днешния ден.

„Дори в случай че, приказвам хипотетично, на следващия ден няма повече доставки на газ от Русия, Германия към момента разполага с други източници. А също и складове, които, въпреки и незадоволителни, към този момент са малко по-добре запълнени, в сравнение с преди три-четири седмици“, означи Мюлер.

„В момента имаме задоволително газ до края на лятото или началото на есента. Но аз върша всичко допустимо, с цел да не се стига до такава ситуация“, акцентира той.

Мюлер напомни, че Германия разполага с проект за деяние при положение на спиране на съветските енергийни доставки. Има три фактора, които могат да оказват помощ за попречване на неприемлива газова обстановка.

„Ако успеем да понижим потреблението. Ако успеем да набавим повече газ. И в случай че успеем да запълним складовете“, изброи ръководителят на регулатора.

„Ако имахме 48 месеца успокоение и време, щяхме да създадем Германия самостоятелна от доставките на газ от Русия на рационална цена“, продължи той.

Според него, в случай че още през 2014 година са били подхванати навременни ограничения, Германия е можела да реализира енергийна самостоятелност от Русия още през 2018 или 2019 година Мюлер не изключва, че през идната зима републиката ще би трябвало да се оправя без съветски газ.

Мюлер съобщи, че немският регулаторен орган се приготвя за сюжет на дефицит на природен газ, ако доставките от Русия бъдат прекъснати, и прикани частните консуматори и фирмите да пестят гориво.

„Първите два стадия на проекта за деяние при изключителни обстановки на немското държавно управление се отнасят до закупуването на газ и спестовност и предпазване на газ. В същото време се приготвяме за трети стадий – дефицит на газ. Това е обстановка, в която няма да има задоволително газ за всички. Тогава ще би трябвало да разпоредим затваряне на съоръженията“, сподели Мюлер.

Той съобщи, че регулаторът актуализира потреблението на газ в страната, с цел да разбере рисковете, и дефинира секторите и компаниите, които ще получат газ първи. Това са най-вече частни семейства, обекти като лечебни заведения и газови електроцентрали.

„За доста хора този сюжет може да наподобява доста нереален. Но това е сюжет, при който приказваме за спомагателни разноски за електрическа енергия за средностатистическото семейство от 1500 до 2000 евро или даже 2500 евро и повече“, предизвести шефът на регулатора, като означи, че без обществени заплащания тези суми биха били непостижими за доста германци.

По-рано Роберт Хабек, немски вицеканцлер и министър на стопанската система и опазването на климата, съобщи на конференция в Берлин, че немските управляващи са въвели проект за деяние при положение на спиране на енергийните доставки от страна на Русия.

Той посочи, че проектът планува три стадия, като в този момент се преглежда първия от тях. По-късно министърът означи, че Германия поредно подхваща стъпки за понижаване на зависимостта си от съветските енергийни източници. Според него немското държавно управление е подхванало радикални и бързи ограничения за понижаване на зависимостта от съветския импорт на сила и ги извършва поредно. По-специално, реализирани са съглашения за други възможности на доставките от Русия и се твърди, че Германия разполага със съответната инфраструктура.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР