Клъстер Тракия икономическа зона привлича стратегически инвеститор, стана ясно на

...
Клъстер Тракия икономическа зона привлича стратегически инвеститор, стана ясно на
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Силата на града ни е в индустриализацията

„ Клъстер Тракия икономическа зона " притегля стратегически вложител, стана ясно на среща в общината

За да се усвоят средства по Плана за възобновяване и резистентност и по Закона за поощряване на вложенията, компании и компании на територията на община Русе могат да се обединят в индустриални зони с юридически статут за възстановяване на довеждащата инфраструктура или създаване на нова. Това стана ясно на среща на локалния бизнес с изпълнителния шеф на „ Клъстер Тракия икономическа зона “ инж. Пламен Панчев, проведена от Община Русе.

„ Когато се употребяват механизмите на Закона за поощряване на вложенията и Плана за възобновяване и резистентност, както и участвайки със лични средства, ние можем да реализираме развиване на обществената инфраструктура в индустриалната зона на Русе. Силата на града ни е в индустриализацията и едно сходно обединяване ще има доста по-голяма опция да слага икономическите въпроси пред страната и политиците ни‘, съобщи кмета Пенчо Милков при откриването на срещата. Според него не става дума за вписване на съдружие, а на консорциум. Той ще има опцията да излъчи представител, изразяващ общите визии на фирмите пред страната или общината.

Изпълнителният шеф на „ Клъстер Тракия икономическа зона “ (ТИЗ) инж. Пламен Панчев показа от своя страна за пречките и триумфите при развиването на зоната, която е записала прогрес едвам откакто съществуващите компании и компании са се обединили. Според него от особена значимост за развиването на всяка индустриална зона е построяването на обучителен център, в който бъдещи фрагменти в съответната област да получават подготовка. Панчев показа още, че ТИЗ сега е на стадий на привличане на стратегически вложител, защото България е една от дребното европейски страни, които нямат външна компания, вложила над милиард лв.. „ Според мен не е обикновено Република Северна Македония да има над 100 млн. за привличане на вложения, а ние през последните години – едвам 10 млн. лева “, акцентира инж. Панчев.

Не на последно място беше маркирана значимостта и на новото потомство зони – въглеродно неутрални индустриални паркове (ВНИП). Тракия икономическа зона е пионер в построяването ѝ и по този метод притегля вложители, които целят понижаване на въглеродния отпечатък на създаваните от тях детайли и артикули. Според кмета на Община Русе това е една от идващите стъпки, които следва да се подхващат, с цел да може индустриалните зони в Русе да притеглят стабилно инвеститорския интерес.

На срещата беше коментиран и казусът с привличането на фрагменти, тяхното образование и задържане, като съгласно присъстващите той е всеобщ и се търсят способи за неговото решение, както на общинско, по този начин и на държавно равнище.

Припомняме, че през април 2022 година Община Русе подписа меморандум за съдействие с „ Клъстер Тракия Икономическа зона “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР