Кивито е първенец сред плодовете по наличие на витамин С,

...
Кивито е първенец сред плодовете по наличие на витамин С,
Коментари Харесай

„Витаминозна бомба“: Първенецът сред плодовете по наличие на витамин С

Кивито е отличник измежду плодовете по съществуване на витамин С , като изпреварва даже цитрусите . В него има освен витамини, само че и минерали, фибри, антиоксиданти. Само едно киви съдържа над 70% от нужното количество витамин С за деня . То е източник още на витамин К, Е, фолати, калий, калций, желязо, фосфор и доста други минерали . Антиоксидантите в кивито имат противовъзпалителен резултат. 

Това може да способства в преодоляването на астматичните припадък и. Понеже е богато на фибри , то е потребно и за червата. Фибрите подхранват потребните бактерии в тях и способстват за храносмилането, силата, усвояването на веществата от храната. Две кивита дневно могат да допринесат за понижаване равнищата на неприятния холестерол и триглицеридите. Поддържането на естествени равнища на липидите в организма пък намалява сърдечносъдовия риск и понижава вероятността от пораждане на сърдечносъдови произшествия. 

Кивито е потребно и за зрението и положителното положение на очите , тъй като лутеина и зеаксантина са антиоксиданти с мощно потребно влияние върху очното здраве. То се бори сполучливо с мастните натрупвания в артериите и по този метод намалява риска от формиране на тромби. Затова се предлага при проблеми със сърдечно-съдовата система. Може би не знаете, само че кивито съдържа ензима актинидин, който оказва помощ разграждането на усвоеното от организма месо, като изключително това се отнася за аленото месо. В узрялото киви се съдържат най-вече антиоксиданти. Този плод също по този начин е потребен за костната система поради богатото си наличие на витамин К. Според експертите кивито може да форсира заспиването. 

Кивито е натурален източник на фолиева киселина. Тя е нужна изключително на бъдещите майки, с цел да предотвратят неврални недостатъци на плода и изкривявания на гръбначния дирек при бебетата. Чрез потреблението на киви можете да намалите болката в региона стомаха. 

В допълнение, мъхестата кожа на кивито обезпечава естествена отбрана , намалявайки потребността от химически пестициди. Ниският гликемичен показател на плода киви го прави съвършен за хора с диабет или тези, които се стремят да отслабнат.

Кивито носи името на националнат а и гербова птица на Нова Зеландия . Своето модерно название то дължи на новозеландския експерт Елисон, който го назовава по този начин заради външното му подобие с тялото на едноименната птичка киви, която е и народен знак на Нова Зеландия. Източните нации пък го назовават плод на здравето. Някои му споделят витаминна бомба, тъй като плодът от киви построява защитната мощ на организма против простудни болести. С три кивита дневно може да подобрите състоянието на кожата си. Към момента точно Нова Зеландия е най-големият експортьор на киви. 

В Азия кивито е известно още като китайско цариградско грозде. То е открито през XII век. Придобило е известност по целия свят поради неповторимия си усет. У нас кивито е импортирано от Франция и се отглежда сполучливо в регионите по Черноморието и Пиринския край.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР