Китоловците винаги са били различни от всички останали моряци и

...
Китоловците винаги са били различни от всички останали моряци и
Коментари Харесай

Историята на мъжа, прекарал 16 часа в стомаха на кашалот

Китоловците постоянно са били разнообразни от всички останали моряци и отношението към тях било напълно друго. Това е разбираемо, тъй като било извънредно рисково да се лови китове или кашалоти.

Раненият морски колос може елементарно да унищожи целия екипаж на дребна китова лодка или корабче. Един удар по главата или опашката … и това е.

Тази работа обаче било доста доходоносна. В тези дни, когато отивали при кита единствено с един харпун, нямало електричество, газ, петрол, и доста неща се правели от  китово масло и бален.

Опитни китоловци споделиха, че от време на време един харпун е задоволителен, с цел да се грабне такава мечтана плячка, а от време на време борбата с ранения колос се проточва през целия ден.

Жертвата едвам не станала ловджия

През 1891 година китоловният екипаж „ Звездата на Изтока “, както нормално, отишъл на лов. Екипажът включвал младия харпунер Джеймс Бартли и това било първото му пътешестване.

След като видели млад кашалот, две лодки били хвърлени във водата и почнало рисково гонене на плячката.

Екипажът на една от лодките успяк да се приближи толкоз покрай кита, че харпунът се забик в колоса съвсем отвесно. Екипажът обаче нямал време да хвърли втория харпун – раненият кит буен и безусловно разрушил една от лодките на части. В същото време той гневно се втурнал по повърхността, отваряйки и затваряйки голямата си паст.

Втората лодка се притекла на помощ на екипажа на унищожената. От водата съумели да извадят 6 от 8 души – двама мъже изчезнали.

Неочакваната изненада

Връщайки се на кораба, екипажът изчакал телата на моряците да се покажат във водата, само че океанът не се отказа; от жертвите си.

Корабът били на няколкостотин ярда от местопроизшествието, когато забелязали вълните на водата и натрупа на мъртъв кит, излизащ от нея. Скръбта си била тъга, само че работата трябвало да се свърши – екипажът стартира да реже голямото тяло.

Когато един от моряците стигнал до стомаха, той забелязал по какъв начин той леко трепнал. Това не била оригиналност за опитните китоловци: доста пъти преди те били изваждали от вътрешностите кашалоти и калмари, даже дребни акули.

След като отворили стомаха, моряците не могли да повярват на очите си – вътре, затрупан със слуз, лежал младият харпунер Джеймс Бартли. Той бил жив, въпреки и в безсъзнание, и прекарал 16 часа навътре в кита!

Удивителната история на Джеймс Бартли

В продължение на няколко седмици младият моряк бил в положение на потрес – не разпознавал никого и непрекъснато мълчал. Според корабния доктор мъжът не е потърпевш физически. Единствено му било неприятно, също така кожата на ръцете, лицето и шията му била побеляла, очевидно от киселинната среда.

След месец Джеймс най-сетне съумял да опише какво се е случило с него. Според моряка след удара на кита той е бил изхвърлен върху останките от борда и по-късно се е озовал в някаква тъмна тръба.

С ръцете си усетил, че стените на тази тръба са горещи и лигави, нямал задоволително въздух. Когато му станало ясно къде се намира, той загуби схващане от смут и пристигнал на себе си едвам в лазарета.

Пристигайки на пристанището, той разказал историята си на кореспонденти.

Някои са уверени, че Джеймс си измисля, с цел да стане прочут, до момента в който други били уверени, че историята е същинска.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР