Китодар Тодоров, който води с колежката си Милица Гладнишка забавни

...
Китодар Тодоров, който води с колежката си Милица Гладнишка забавни
Коментари Харесай

Китодар Тодоров открил Бог още като дете, страхува се неистово от публика на живо

Китодар Тодоров, който води с колежката си Милица Гладнишка занимателни диспути един път в седмицата в предаването „ На кафе ” по Нова тв, разкрил Бог още като дете и през днешния ден е ревнив християнин. От дребен Кито, както му споделят на галено, си знаел, че има нещо, което е над нас и е сътворило всичко. По-късно, към този момент като младеж, артистът видял православието като най-верния път към Бога.

Последвал обаче интервал, в който неглижирал вярата си. Траял към 10 години, след което още веднъж се върнал към православието. Днес Китодар е ревнив християнин. Изповядал е много от пороците си, преборил е доста, само че има още. И въпреки че като християнин не би трябвало да има страхове, той има от самолети, не би се качил, спринцовки – не обича да му взимат кръв, и от аудитория.

Китодар е кръстен по комбинацията от първите букви на трите имена на дядо си. Имало концепция да се споделя Филип, само че в последния миг избрали необикновеното име. Актьорът е търсил дали различен Китодар в България, тъй като някой му споделил, че май има в Русе. Името му, само че съкратеното Кито, се загатва в стихотворението „ Има време ” на Асен Босев. В един именник пък пишело, че Китодар било славянско име и идвало от гиздав подарък. „ Не ми е известно да има различен. Но в случай че има, дано ми се обади, ще се веселя да се срещнем ”, споделя артиста.

Като дете Китодар бил по-тихичък, казвал е, имало дори интервал, в който се чувствал новобранец. Тогава, някъде в 8-9 клас бъдещият артист се обърнал към хумора, с цел да стане част от класа. Не че внезапно станал готиният пич и най-популярният възпитаник, само че връстниците му обърнали внимание. Тогава Китодар основал доста другарства през хумора. Осъзнал, че може да развеселява и почнал да го прави. В НАТФИЗ кандидатствал пантомима, тъй като от шести клас бил в школа. В академията му споделили, че имал право да запише втора компетентност и Китодар избрал Драма. Скъсали го и по двете. Това, че не го приемали от първия път, го стимулирало още повече. Даже за момент не се замислил дали да не се откаже и да се опитва с друга компетентност.

Започнал работа в НАТФИЗ като театрален служащ. На втората година кандидатствал „ Кукли ” и го приели, само че откакто се дипломирал, не е имал повече досег до кукления спектакъл.  Даже не се е занимавал със театрално изкуство - единствено с телевизия и интернет. „ Публиката ме тормози. Имам злокобна театрална тресчица. Ужасен дискомфорт изпитвам, щом видя хора против себе си ”, споделял е Китодар. Той е прочут от предаванията „ Пътеводител на историческия стопаджия ”, „ Сладко възмездие ”, „ Пълна лудница ” и други, а в Ю Тюб поддържа известен влог „ Петък тъкмо в пет ”. От ноември 2019 година е създател и на гейминг стрийм канал, което не е чудно, тъй като Китодар е привързан към компютърните игри. С този недостатък още се бори. Иначе Кито нито пие, нито пуши. Алкохолът не му е апетитен, по тази причина не употребява. „ Пил съм единствено, с цел да се потвърждавам на по-млади години, че съм огромен мъжага. Трева съм пушил доста от дълго време и доста от дълго време стопирах да пуша ”, признавал е той. Иначе пробвал цигари, както и дегустирал алкохол, чак на 16-годишна възраст. „ Четох, че след 16 човек може да пуши и да пие, без това да е кой знае какъв брой нездравословно. Пропуших си самичък у дома, пиенето беше от кешелък. Първата цигара възпламених след „ Ах, този джаз ”, споделя артиста.

Китодар още от дребен се замисля за Бога, само че едвам като младеж го открива. С негов другар се лутали в търсене на отговори. „ Имахме доста опит във всевъзможни мистични направления, ходехме на курс за екстрасенси по едно време, на йога ”, споделял е Китодар. Един ден този негов другар го завел при отец Михаил, духовник във Владая, който за жалост умрял наскоро. Там Кито решил, че православието е неговият път. След това ходил в Нигерия, където живее татко му. Героят на нашия етюд отпътувал на 17 години. „ 1991 година имаше доста кланета. Започнаха от север и стигнаха до града, в който живеех. Една седмица не излизах от вкъщи си. В Нигерия страхът се замества с живеене на момента. Научих, че човек би трябвало да цени живота. Разбрах, че може да умреш от всичко. Това те кара да живееш за момента, тъй като на следващия ден може да те няма ”, споделял е Китодар, който остава цели 3 години в Нигерия. Даже бил признат в университет, само че решил да се върне и да стане артист. В Нигерия основал доста другарства, които до през днешния ден поддържа. „ Един съученик, с който станахме другари след време, го научих на доста български простотии. Даже още ги употребява ”, казвал е Кито.

След като се връща, приключил НАТФИЗ, само че в този интервал към момента неглижирал вярата си. В един миг различен негов другар разкрил отец Георги, който му допаднал като философско мислене, и желал да ги запознае. Китодар и  този негов другар отишли в църквата „ Света Параскева ” да търсят свещеника, само че пристигайки, разбрали, че е отпътувал във Владая. „ Това беше доста алегорично ”, казвал е артиста за второто му връщане към православието, което отново се случило при духовник във Владая. Отец Георги му станал кръстник, кум, а след това и кръстник на щерка му Матея. Синът му се споделя Константин, отново християнско име.

Китодар Тодоров познава добре Библията, а измежду значимите послания, които най-вече му  харесват, са това на Апостол Павел към коринтяните за любовта и притчата за блудния наследник. Актьорът има вяра откровено в прошката и покаянието. Това, с което не може да се помири, е, когато човек няма излаз. Още от дете не може да го одобри, коства му се непочтено. Човек би трябвало да има избор, има единствено това, което му принадлежи тотално. Всичко друго е чартърен, казвал е Китодар. „ Свободният избор е божественото в индивида и единственото в негова воля ”, споделял е той. Липсата на избор може да го разстрои. Също и неналичието на логичност. Смята се за логически човек, в това число в работата си – с изключение на страстта, второто значимо нещо е логиката. Винаги търси логиката, в случай че не я открива, не го прави. „ Понякога не откривам логичност в обещано деяние и това тотално ме събаря. Кара ме да се усещам доста неустойчив и да мисля, че светът е много  неустойчив ”, споделял е Китодар.

Китодар Тодоров в никакъв случай не е дал своя вот. Смята, че в политиката избор би трябвало да се прави сред хора, които познаваш. А той не познава нито един човек в политиката. Затова откогато има право да гласоподава, не се е възползвал от това. Друга причина да не желае да гласоподава е са апелите за кого да се гласоподава, а пък Китодар не намира смисъл нито в едните, нито в другите. Вярва, че би трябвало да се отстрани въобще партийността. Смята, че е непотребна в съвремието ни, тъй като няма идеологии, а ползи.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР