Китайският външен министър Уанг И ще пътува до Съединените щати

...
Китайският външен министър Уанг И ще пътува до Съединените щати
Коментари Харесай

Китайският външен министър Уанг И ще направи рядко посещение в САЩ, докато две страни се опитват да възстановят връзките

Китайският външен министър Уанг И ще пътува до Съединените щати по-късно тази седмица като част от настояща старания за възобновяване на обтегнатите връзки на двете страни на фона на възходящите геополитически рецесии.

Уанг ще посети Вашингтон от 26 до 28 октомври и ще се срещне с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на президента Джо Байдън, споделиха публични лица, откакто Блинкен и други висши чиновници пътуваха до Пекин през юни.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Китайският Уанг упорства за мир в диалози с израелски и палестински сътрудници Войната сред Русия и Украйна: Списък с основни събития, ден 608 Защо Китай претендира за съвсем цялото Южнокитайско море? Опозиционните първоначални избори на Венецуела: Ще бъде ли провокиран най-сетне Мадуро? завършек на списъка

Съединени американски щати се стремят да подсигуряват, че различията сред Вашингтон и Пекин няма да прераснат в спор и че те могат да работят дружно по въпроси от съвместен интерес. Други американски политици са пътували до Китай след визитата на Блинкен, като губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм сега е в страната, с цел да обсъдят изменението на климата.

„ Продължаваме да имаме вяра, че директната дипломация лице в лице е най-хубавият метод за покачване на предизвикателни въпроси, справяне с неправилното усещане и неправилна връзка и изследване на работата с китайците там, където нашите ползи се пресичат “, един чиновник, който осведоми репортерите при изискване анонимност, сподели пред организация Ройтерс.

Срещите евентуално ще обзет набор от въпроси, в това число спора Израел-Хамас, войната в Украйна и ескалиращото напрежение в Южнокитайско море, споделиха високопоставени представители на администрацията, поискали анонимност, пред Associated Press news организация.

Вашингтон изпраща военна помощ на Израел и Украйна, до момента в който Пекин се сближи с Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 година и прикани за преустановяване на огъня сред Израел и Хамас.

Втори чиновник сподели, че Съединени американски щати ще „ накарат китайците да подхващат по-конструктивен метод и във връзка с двете “.

Надежда за срещата Си и Байдън

Уанг организира телефонни диалози с външните министри на Израел и Палестинската власт в понеделник и изрази горест от страданието на цивилното население вследствие на спора. Той повтори апелите на Китай за преустановяване на огъня и поддръжка за решение с две страни.

Вашингтон придава огромно значение на способността на Китай да въздейства на Иран.

Блинкен, по време на вихреното си пътешестване предходната седмица до Близкия изток, организира телефонен диалог с Уанг с молба да употребява въздействието на Пекин в района, с цел да подсигурява, че спорът няма да се разшири.

Пътуването на Уанг се организира към три седмици преди срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в Сан Франциско, където се чака президентът Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин да се срещнат.

Длъжностните лица на Съединени американски щати не потвърдиха срещата на водачите, нито споделиха дали визитата на Ван ще приготви такава среща. Вместо това пътуването на Уанг беше разказано като реципрочно на визитата на Блинкен в Пекин.

Пекин към момента не е удостоверил дали Си ще пътува до Сан Франциско за годишната среща на върха на АТИС.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай се утежняват от 2018 година по въпроси като търговията, обстановката в северозападния район Синдзян, милитаризацията на Южнокитайско море, възходящия напън върху самоуправляващия се остров Тайван и произхода на COVID-19.

Байдън и Си се срещнаха за последно през ноември 2022 година в коридорите на срещата на Г-20 в Индонезия. По това време те се съгласиха да възобновят диалозите, да основат работни групи по съответни въпроси и да разширят обмена сред хора.

Американски чиновници споделиха, че териториалните разногласия в Южно и Източнокитайско море също евентуално ще бъдат на дневен ред, като споделиха, че Вашингтон е надълбоко смутен от „ дестабилизиращите и рискови дейности “ на Китай в Южнокитайско море.

Филипините, основен съдружник на Съединени американски щати, тази седмица упрекнаха кораби на китайската брегова защита, че са „ съзнателно “ се сблъскали с техните кораби по време на задача за доставяне при Second Thomas Shoal, в най-сериозния случай тази година. Пекин твърди, че плитчината е негова територия, макар че се намира в границите на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Манила.

Възстановяването на връзките сред военните с Китай също остава съществена грижа за Съединени американски щати, споделиха чиновниците, добавяйки, че това значи непрекъсната връзка в редиците.

Министърът на защитата Ли Шанфу, който не е бил виждан обществено от близо два месеца на фона на следствие за корупция, отхвърли апелите на Съединени американски щати за среща. Той беше обект на американски наказания през 2018 година поради покупки на съветски оръжия.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР