Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като

...
Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като
Коментари Харесай

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин стартира през днешния ден европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж. Близките до Путин Унгария и Сърбия също са включени в маршрута му.

Визитата му идва в миг на възходящо комерсиално напрежение сред Европа и Китай. Очаква се точно намаляването на комерсиалните несъответствия да бъде в центъра на диалозите сред Дзинпин и Еманюел Макрон, както и търсене на излаз за войната в Украйна.

Международните медии оповестяват, че Макрон ще опита да убеди Пекин да сътрудничи за прекратяването на съветската експанзия в Украйна.

" Тъй като Китай е един от главните сътрудници на Русия, нашата цел е да използваме лостовете, които има върху Москва, с цел да променим изчисленията на Русия и да помогнем да се способства за разрешаването на спора ", споделя неназован консултант на Елисейския замък, представен от " Ройтерс ".

Друг неизвестен източник споделя пред организацията, че " в случай че китайците желаят да задълбочат връзките си с европейските сътрудници, в действителност е значимо да чуят нашата позиция и да стартират да я възприемат съществено. "

Официалните срещи на Си ще включват взаимни диалози с Макрон и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Трябва да продължим да притискаме китайските управляващи да ни дадат повече гаранции по комерсиалните въпроси ", добавя още съветникът преди визитата на Си, което е първото му пътешестване до Европа от пет години насам.

Франция също по този начин ще опита да реализира прогрес в отварянето на китайския пазар за нейния селскостопански експорт и да позволи въпросите, свързани с опасенията на френската козметична промишленост по отношение на правата на интелектуална благосъстоятелност, излиза наяве от изказвания на публични лица.

Във вторник Макрон ще заведе Си до Пиренеите - планини, които са му изключително скъпи, защото те са родното място на баба му по майчина линия.

Жестът не е инцидентен - той е умислен като отговор на решението на Си да заведе Макрон на чаена гала в някогашната резиденция на бащата на китайския президент предходната година.

" Макрон постоянно е в режим на обаяние, той се пробва да притегли на своя страна задграничните водачи, като открива персонални връзки с тях ", счита Ноа Баркин, старши консултант в Rhodium Group и анализатор на връзките сред Европейски Съюз и Китай.

Си ще напусне Франция във вторник следобяд, с цел да се насочи към другарски настроените към Русия Сърбия и Унгария.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР