Китайският президент Си Дзинпин посещава Русия на 20 март по

...
Китайският президент Си Дзинпин посещава Русия на 20 март по
Коментари Харесай

Историческо сближаване. Си Дзинпин в Русия

Китайският президент Си Дзинпин посещава Русия на 20 март по покана на президента Владимир Путин. Според пресслужбата на Кремъл държавните глави ще обсъдят по-нататъшното развиване на двустранните връзки и в след тридневните договаряния ще подпишат няколко значими документа.

Евразийска конвергенция

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че на 20 март Путин и Си ще беседват на четири очи и ще проведат неофициален обяд. Предвижда се и връзка с представители на медиите – под формата на изказвания или като част от конференция.

Помощникът на президента по интернационалните въпроси Юрий Ушаков посочи, че заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, министърът на външните работи Сергей Лавров, вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, ръководителят на централната банка Елвира Набиулина, министърът на защитата Сергей Шойгу и ръководителят на “Роскосмос ” Юрий Борисов ще вземат участие в разискванията.. Според Ушаков подобен състав доста ясно демонстрира какво ще се разисква. В това число и военно-техническо, и енергийно съдействие.

Прессекретарят на китайското Министерство на външните работи Ван Венбин изясни, че това е аудиенция на другарство, която в допълнение ще укрепи взаимното съгласие и доверие сред страните. Той акцентира, че другарството сред Москва и Пекин се предава от потомство на потомство. В същото време разговорът се основава на правилата на неконфронтация и ненасочване на трети страни, допълват от ведомството. По-специално, Китай ще се придържа към справедлива позиция във връзка с Украйна и ще играе градивна роля в разрешаването на спора.

Китайският дипломат в Русия Джан Ханхуей означи, че Пекин има намерение да построи стратегическо съдействие с Москва " тил до тил ". Освен всичко друго, това се отнася до образуването на многополюсен свят и демократизирането на интернационалните връзки в името на обезпечаването на световна непоклатимост.

През декември Путин и Си организираха диалози посредством видеоконференция. Тогава президентът на Русия предложения своя сътрудник в Москва. Тази среща би трябвало да се трансформира в главното политическо събитие на годината в двустранните връзки.

Посещението на Си в Русия е първото му пътешестване в чужбина след преизбирането му за китайски президент. Това е трети следващ мандат - неповторим случай в историята на страната. Той ръководи страната от 2013 година насам.

Украинският случай

В края на февруари Ван Йи, началник на Комисията по външни работи към Централен комитет на КПК, посети Русия, където разиска обстановката в Украйна. Малко по-късно Министерство на външните работи на КНР разгласява стратегия за разрешаване на спора от 12 детайла. По-специално Пекин упорства за ценене на суверенитета на всички страни, отменяне на манталитета на Студената война, преустановяване на военните дейности и унищожаване на глобите.

В Москва предложенията бяха признати позитивно, в Киев споделиха, че Китай не взема поради украинските ползи. Може би след среща с Путин Си ще договаря със Зеленски. Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк към момента не е удостоверил това. По думите му полемиките не престават, само че няма конкретика. Китай показва безпокойствие от удължаването на спора, а Киев желае да получи гаранции за възобновяване на териториалната целокупност. Подоляк акцентира, че в случай че Пекин поддържа разговор единствено с Москва, това " няма да му добави точки " като световен състезател и няма да способства за преустановяване на военните дейности.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба в изявление за Би-Би-Си изрази неодобрение, че президентът на Китай и папата към момента не са се включили към обединението на поддръжниците на Киев. По-специално, никой от тях не се е срещал със Зеленски. Си желае да организира онлайн диалози със Зеленски, с цел да му направи „ неприятно предложение “, съгласно списание “Тайм ”.

Желания и благоприятни условия

Китай вижда актуалната интернационална обстановка като неуправляема рецесия, сподели Алексей Маслов, шеф на Института за азиатските и африканските страни към Московския държавен университет. В диалозите си с Путин Си ще се опита да упорства за усъвършенстване най-малко на някои фронтове. " Пекин не желае да разисква военно-политически съюз, само че съдействието с Москва сигурно ще се разшири. Може би по въпросите на войната и мира Русия и Китай ще излязат с обща позиция. Ние обаче сме другари без строги отговорности, защото не всички ползи съответстват ", сподели той. специалист.

Много зависи от това дали Си ще успее да прокара концепцията от 12 точки като основа за спокойно споразумяване, сподели Маслов. " Този сюжет е сходен на корейския вид, когато страните в спора не се признават взаимно, само че въпреки всичко заобикалят конфликти. Основната спънка е позицията на Съединени американски щати. Американците в действителност не желаят китайците да получат лаврите на миротворци “, аргументира се политологът.

Във всеки случай Русия и Китай ще разширят съдействието в търговията и науката. Търговският оборот към този момент надвишава 190 милиарда $ годишно. До 2024 година се чакат 200 милиарда Професорът от университета “Дружба на народите ” Андрей Виноградов счита, че по време на тридневното посещаване точно тази тематика ще стане основна.

" Като се има поради, че към момента няма детайлности за Украйна, Си и Путин надали ще се концентрират върху нея. Икономиката е различен въпрос. Ще се разисква търговията в юани ", споделя специалистът.

Като цяло специалистите не се съмняват, че срещата ще стане историческа и ще означи стратегическото доближаване на двете страни.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР