Китайският президент Си Дзинпин отправи най-директната си критика към Владимир

...
Китайският президент Си Дзинпин отправи най-директната си критика към Владимир
Коментари Харесай

Си Дзинпин предупреди Путин да не използва ядрени оръжия

Китайският президент Си Дзинпин насочи най-директната си рецензия към Владимир Путин за войната в Украйна – по време на визитата в Пекин на немския канцлер Олаф Шолц. Си предизвести съветския държавен глава да не прибягва до нуклеарни оръжия, съобщи Политико.

Тези думи на китайския президент идват единствено месец откакто Путин заплаши Украйна с нуклеарна офанзива и се обърна към Запада с думите: „ Това не е блъф “. Изказването му през септември беше явен знак какъв брой тежко проваляне са нанесли украинците на съветските бойци на фронта.

Международната общественост трябва  " взаимно да се опълчи на потреблението на нуклеарни оръжия или на заканите за потреблението им ", се споделя в изказване на Си Дзинпин, публикувано от китайската държавна осведомителна организация Синхуа. Светът би трябвало също по този начин " да се застъпи за това, че нуклеарните оръжия не могат да бъдат употребявани, че не може да се води нуклеарна война, с цел да се предотврати нуклеарна рецесия " в Европа или Азия, добави китайският президент.

Думите му могат да се поясняват като сериозна рецензия против Путин, в случай че двамата водачи бяха оповестили " безгранично партньорство ", усилиха търговията между тях, проведоха общи военни учения, а Пекин по този начин и не упрекна директно Москва за военната ѝ експанзия в Украйна.

Дзинпин, който преди броени седмици си осигури трети мандат като президент, изиска от Германия и Европа " да играят значима роля в апела за мир и в улеснението на договарянията ". Си също по този начин прикани за " възстановяване на филантропичната обстановка " в спешните региони, изключително през зимата.

Въпреки това китайският водач, който преди войната наричаше Путин собствен най-хубав другар, не прикани Русия да се отдръпна от Украйна - основно искане на Киев и неговите западни поддръжници. Той също по този начин не загатна отхвърли на Путин да съблюдава съглашението на Организация на обединените нации за улеснение на износа на украинско зърно, като вместо това министър председателят му Ли Къцян се застъпи за експорт на китайско зърно, което да помогне за облекчение на продоволствената рецесия.

През септември Путин за първи път обществено призна, че Си има " въпроси " и " опасения " по отношение на войната. Малко след тази среща сред китайските и съветските водачи той повдигна въпроса за опцията за потребление на нуклеарни оръжия. " За да защитим Русия и нашия народ, безспорно ще използваме всички оръжейни запаси, с които разполагаме ", сподели Путин и добави: " Това не е блъф ".

" Не можем да си позволим по-нататъшна ескалация ", съобщи на конференция министър председателят на Китай в оставка Ли Къцян.

Олаф Шолц прикани Пекин да употребява огромното си въздействие над Русия, с цел да спре Путин войната в Украйна. Канцлерът на Германия удостовери, че и двете страни са се съгласили, че нуклеарните закани на Москва са „ неразумни и доста рискови “.

Шолц е първият западен водач, който пътува до Пекин след началото на световната пандемия, както и първият, който се среща с президента Си, откакто той стегна примката на властта на Националния конгрес на Комунистическата партия предишния месец. Много хора в Европа, в това число членове на държавното управление на Шолц, считат, че моментът за такава аудиенция е повече от несъответствуващ - поради интернационалната обстановка.

Олаф Шолц въпреки всичко сподели на Си Дзинпин, че всяка смяна на статуквото по отношение на Тайван би трябвало да се случи по кротичък път и със съглашение от двете страни. Що се отнася до човешките права, канцлерът настоя Пекин да ги пази, говорейки за репресиите над малцинството на уйгурите в провинция Синдзян.
ТЕМА преди 3 часа 764 преди 21 часа 1894 преди 24 часа 1006
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР