Китайският президент Си Дзинпин е предупредил японския премиер Фумио Кишида

...
Китайският президент Си Дзинпин е предупредил японския премиер Фумио Кишида
Коментари Харесай

Си Дзинпин предупреди за опасност от изпускането на вода от АЕЦ „Фукушима“

Китайският президент Си Дзинпин е предизвестил японския министър председател Фумио Кишида /на снимката/ на договаряния в коридорите на срещата на върха на АСЕАН, че изхвърлянето на вода от спешната атомна електроцентрала Фукушима-1 ще докара до последици за цялото човечество, оповестяват азиатски медии, базирайки се на Китайското външно министерство.

„ Си Дзинпин акцентира по време на срещата си с Кишида, че изпускането на нечиста вода от Фукушима ще засегне здравето на цялото човечество “, сподели представителят на китайското външно министерство Мао Нин. Тя сподели, че китайският водач прикани Кишида да отговори на „ основателните опасения, изразени както в Япония, по този начин и отвън нея “ по отношение на обстановката. В този подтекст китайският президент също посочи какъв брой е значимо Токио да работи „ отговорно и градивно “. Китайската страна неведнъж е изразявала неодобрение от изпускането на вода. Китайското външно министерство съобщи, че това е " извънредно себелюбив и безконтролен акт ", който подценява ползите на интернационалната общественост.

На 24 август Япония стартира поетапно изпускане на вода, която беше употребена за изстудяване на реакторите на атомната електроцентрала Фукушима-1, развалена от цунамито през 2011 година Операторът на атомната електроцентрала TEPCO взе проби от морската вода след изпускането й и заяви, че тя дава отговор на условията за сигурност. Компанията възнамерява до 31 март 2024 година да заусти общо 31,2 хиляди тона. Водата, съдържаща тритий, ще се влива в океана на части през под земята тунел с дължина 1 км. Решението на Токио разгневи прилежащите страни и изключително риболовците, които се опасяваха, че потребителите ще отхвърлят всички морски блага, уловени в зоната. Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси даде обещание, че експертите на организацията ще ревизират сигурността „ до последната капка вода “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР