Китайският министър на отбраната Ли ще посети Русия и Беларус в знак на подкрепа въпреки възраженията на Запада

...
ПЕКИН (AP) — Китайският министър на отбраната Ли Шанфу посещава
Коментари Харесай

ПЕКИН (AP) — Китайският министър на отбраната Ли Шанфу посещава Русия и Беларус в знак на подкрепа за тези нации, които Западът се опита да се изолира заради нахлуването на Русия в Украйна.

Ли замина в понеделник на шестдневното пътуване, по време на което ще изнесе реч на Московската конференция за международна сигурност и ще се срещне с лидери на отбраната от Русия и други нации, съобщи Министерството на отбраната в акаунта си в социалните медии, като се позова на говорителя полковник У Чиен.

Руското външно министерство Сергей Лавров трябва да говори на конференцията по темата „Търсенето на мнозинството страни от света начини за развитие извън западните механизми, включително укрепване на многостранни асоциации от нов тип“, съобщи официалната руска информационна агенция ТАСС.

Той каза, че са поканени да присъстват представители от около 100 държави и осем международни организации.

Ще "обсъди различни аспекти на сигурността в условията на установяване на многополюсен световен ред, начини за възстановяване на конструктивното международно сътрудничество в контекста на агресивните претенции на евроатлантическите елити за световно господство", се казва в него, цитирайки думите на говорителя на руското външно министерство.

Присъствието на Ли подчертава стремежа на Китай и Русия да съгласуват външните си политики в опит да подкопаят водения от Запада либерално-демократичен световен ред, въпреки техните икономически и репутационни разходи.

Това ще бъде последвано от посещение в близкия руски съюзник Беларус, чиято територия беше частично използвана за организиране на миналогодишната инвазия. Докато е там, той ще проведе срещи и разговори с беларуски държавни и военни лидери и ще посети военни съоръжения, каза министерството.

Китай твърди, че е неутрален в конфликта, но обвини САЩ и техните съюзници в провокация Русия и поддържа стабилни икономически, дипломатически и търговски връзки с Москва.

Китай надеждно подкрепи Русия в противопоставянето на осъждането на САЩ на инвазията в Украйна на международни форуми, но заявява, че няма да предостави оръжие на нито една от страните в войната.

Ли, на когото е забранено да посещава САЩ заради продажбите на оръжие, които е ръководил с Русия, посети Русия само миналия месец, за да потвърди отново военните отношения в първите официални военни преговори между приятелските съседи след краткосрочен живял бунт от руската наемническа група Вагнер.

Миналия месец също видях двойка руски военноморски кораби да посетят Китай и да проведат серия от съвместни учения.

За разлика от близките му връзки с Русия , Ли избягва всякакъв контакт с американския си колега Лойд Остин, отказвайки среща с него на неотдавнашен форум в Сингапур и отказвайки да приеме телефонното му обаждане след неотдавнашното сваляне на заподозрян китайски шпионски балон, който прекоси континенталната част на САЩ< /p>

Смята се, че това е резултат от санкциите на САЩ срещу него, инцидента с балона, подкрепата на САЩ за самоуправляващ се Тайван, който Китай претендира за своя собствена територия, спорове относно агресивните действия на Китай в Южнокитайско море и продължаващ спор за търговия и технологии.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР