Китайският лидер Си Цзинпин пристигна в Москва на тридневно държавно

...
Китайският лидер Си Цзинпин пристигна в Москва на тридневно държавно
Коментари Харесай

Китай спря да говори за "териториална цялост" на Украйна

Китайският водач Си Цзинпин дойде в Москва на тридневно държавно посещаване в Русия, оповестено безусловно няколко дни по-рано. Любопитно е, че на пистата го посрещна публично лице от относително ниско равнище за държавно посещаване - вицепремиерът Дмитрий Чернишенко.

Това е първата му аудиенция от 2019 година насам и през днешния ден той ще има диалог на четири очи с домакина Владимир Путин и неофициална вечеря на двамата президенти. Преговорите на двете делегации са планувани за вторник. Предвидено е сключване на взаимни документи, като към този момент няма доста детайлности какви ще са те.

В днешния брой на държавния вестник " Российская газета " е оповестена публикация на Си Цзинпин, отдадена най-вече на двустранните връзки. В нея има два параграфа, отделени на войната в Украйна, като прави усещане, че в нея отсъства изразът " териториална целокупност " във връзка с нападнатата страна. Досега Китай съвсем постоянно е изтъквал, че това е един от правилата на Пекин за анексирането на украински територии още от 2014 година насам.

Темата Украйна ще е измежду обсъжданите в диалозите. Ето какво се споделя в публикацията на Си Цзинпин:

" От предходната година се следи цялостна ескалация на украинската рецесия. Китай от самото начало е поддържал справедлива и безпристрастна позиция, учредена на заслугите на казуса, и интензивно е насърчавал мирните договаряния. Изложих няколко оферти, т.е. съблюдаване на задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации, ценене на законните опасения за сигурността на всички страни, поддръжка на всички старания, водещи до спокойно разрешаване на рецесията, и гарантиране на стабилността на световни вериги за доставки за производството. Те се трансфораха в съществени правила на Китай за справяне с украинската рецесия.

Неотдавна публикувахме позицията на Китай по отношение на политическото споразумяване на украинската рецесия, която взема поради законните опасения на всички страни и отразява най-широкото общо схващане на интернационалната общественост за рецесията. Тя е градивна за намаляване на последствията от рецесията и улеснение на политическото й разрешаване. Няма просто решение на комплициран проблем. Вярваме, че до момента в който всички страни възприемат визията за обща, всеобхватна, взаимна и устойчива сигурност и преследват равносилен, разумен и насочен към резултатите разговор и съвещания, те ще намерят рационален метод за разрешаване на рецесията, както и за необятен път към свят на дълготраен мир и обща сигурност. "

Подробности очаквайте по-късно на.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР