Китайският лидер Си Дзинпин заяви на нидерландския министър-председател Марк Рюте,

...
Китайският лидер Си Дзинпин заяви на нидерландския министър-председател Марк Рюте,
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Технологичният напредък на Китай не може да бъде спрян

Китайският водач Си Дзинпин съобщи на нидерландския министър-председател Марк Рюте, че софтуерният прогрес на Китай не може да бъде спиран, до момента в който двамата се срещаха в Пекин за диалози по тематики, включващи извънредно значимата полупроводникова промишленост, съобщи Агенция Франс Прес.


Холандският снабдител на машини за произвеждане на чипове ASML е един от водещите международни производители на съоръжение за произвеждане на най-съвременни полупроводници, които се употребяват във всичко - от мобилни телефони до коли.

През последните години секторът се трансформира в основно поле за битка, като Съединените щати и някои европейски страни блокираха износа на високотехнологични технологии за чипове за Китай заради опасения от военна приложимост.

Тази година ASML разгласи, че ѝ е било неразрешено да изнася " дребен брой " от своите съвременни машини за Китай, на фона на известия за напън от страна на Съединени американски щати върху холандското държавно управление.

" Китайският народ също има законни права за развиване и никоя мощ не може да спре темпото на научния и софтуерния прогрес на Китай ", съобщи Си пред Рюте в сряда съгласно държавната осведомителна организация Синхуа.

Си добави, че " Китай ще продължи да следва метод, който е преференциален за всички, (и) ще се отвори по-широко към външния свят на високо равнище ".

" Няма излаз за " обособяване и спиране на веригата ", а отварянето и съдействието са единственият избор ", цитира отчетът думите му.

На конференция Рюте съобщи пред кореспонденти, че не може да показа детайлности за това какво е било обсъждано към полупроводниците.

" Това, което мога да ви кажа за нашия бранш на полупроводниците и за компании като ASML, е, че когато би трябвало да предприемем ограничения, те в никакъв случай не са ориентирани съответно към една страна. Винаги се опитваме да се уверим, че въздействието е лимитирано, не визира веригата за доставки и затова не въздейства, да речем, на цялостните стопански връзки ", заключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР