Китайски учени откриха геоложка аномалия в най-големия и стар кратер

...
Китайски учени откриха геоложка аномалия в най-големия и стар кратер
Коментари Харесай

Китайски учени откриха геоложка аномалия в най-големия кратер на Луната

Китайски учени откриха геоложка особеност в най-големия и остарял кратер на Луната, който се намира в региона Ейткен на Южния полюс на противоположната й страна, съобщи Синхуа.

Специалистите от университета в Шандун са открили във вътрешността съществуване на извънредно огромно количество от минерал, който нормално се намира в повърхностния пласт.

Изследването се основава на данни, получени от китайската сонда " Чанъе-4 ", която беше изстреляна на 8 декември 2018 година и по-късно кацна в региона Ейткен.

Специалистите са създали модел на минералния състав, показващ връзката сред главните съставни елементи на Луната: плагиоклаз, пироксен и оливин. Според него лунната кора, горният пласт на естествения сателит на Земята, е формирана от плагиоклаз, а под нея е мантията, формирана от по-тежкия пироксен и оливин. Това значи, че съществуването на плагиоклаз може да се употребява за разграничение сред скали, произхождащи от кората и такива от мантията.

Според учените откритият в мантията плагиоклаз може да е останал след първичен удар на Луната с галактически обект, довел до образуването на кратера. Възможно е също да се е озовал там и вследствие на други конфликти, се споделя още в публикацията на китайските експерти, оповестена в изданието " Астрофизикал джърнъл летърс ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР