Китайски палеонтолози откриха, че живелите на Цинхай-Тибетското плато хора през

...
Китайски палеонтолози откриха, че живелите на Цинхай-Тибетското плато хора през
Коментари Харесай

Китайски палеонтолози проведоха най-мащабното проучване на древната генетика на жителите на Цинхай-Тибетското плато

Китайски палеонтолози откриха, че живелите на Цинхай-Тибетското плато хора през последните над 5000 години са с едни и същи корени.

Екип, управителен от Фу Цяомей от Института по палеонтология и палеоантропология на гръбначните животни към Китайската академия на науките, секвенира геномите на 89 антични индивида, датиращи от към 5100 до 100 години, открити на 29 археологически обекта на Цинхай-Тибетското плато. Учените показват, че почти 80% от откритите от тях неповторими генетични съставни елементи са свързани с хората, живели на територията на Северен Китай преди 9500 до 4000 години, а останалите 20% принадлежат на незнайно антично племе. Резултатите от изследването бяха оповестени в последния брой на сп. „ Science Advances “.

Учените допускат, че хора от северната част на Източна Азия са се заселили на платото през неолита дружно с миграцията на популацията в Северен Китай. Проучването разкрива също, че тази мощна генетична уникалност е знак за добра последователност през цялата история и образец за това е генът EPAS1, който носят доста тибетци. Все още обаче не е известно по кое време и къде се е появил той за първи път измежду предците им.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР